„Köszönjük
A lényeg

A szentesi kismama halálát az ország vezetésén kérték számon a tüntetők

20/10/2024 08:09

| Szerző: Klubrádió

Demonstrációt tartottak Szentesen a helyi kórház szülészeti osztályának bezárása ellen, miután elhunyt egy várandós szentesi nő, akit Szegedre kellett utaztatni ellátásért. „Számítanak a vagyonok? Számít a pénz? Számít a jacht? Számít a nagy, óriási, kacsalábon forgó palota? Nem számít, az egészségünk számít” – mondta Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere a tüntetésen.

Elkerülhető lett volna a szentesi kismama halála és megelőzhetők lennének a hasonló tragédiák, ha a kormányzat idén év elején nem záratja be a helyi szülészetet, és a városban és környékén élő várandós nőknek nem a több tíz kilométerre fekvő Szegedre kellene utazniuk ellátásért – ezt állítják az osztály megszüntetését kritizálók, akik a kormányzati döntés visszavonásáért pénteken tüntetést tartottak Szentesen. A demonstráció közvetlen előzménye, hogy a héten a sajtó beszámolt róla, a szegedi klinikán elhunyt egy szentesi kismama.

„Számítanak a vagyonok? Számít a pénz? Számít a jacht? Számít a nagy, óriási, kacsalábon forgó palota? Nem számít, az egészségünk számít” – mondta a szegeder.hu beszámolója szerint Szabó Zoltán Ferenc, Szentes polgármestere a demonstráción. „A mai nap kiállok azokért is, akik Gádorosról, Tiszaugról, Kunszentmártonból, Csongrádról, Tömörkényről, Csanytelekről azért jöttek ide, mert egészségesek szeretnének maradni” – tette hozzá rövid felszólalásában.

A DK-s Varga Ferenc országgyűlési képviselő által szervezett tüntetésen pár százan vettek részt, köztük a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget fenntartó Iványi Gábor is. „Mi nem akarjuk, hogy több gyermek és édesanya életébe kerüljön, hogy nincs Szentesen szülészeti osztály” – mondta Varga a 25 ezer lelkes Csongrád-Csanád vármegyei város egészségügyi intézménye, a Dr. Bugyi István Kórház előtt.

 
Tüntetés Szentesen a
 szülészeti osztály bezárása ellen. 2024. október 18., péntek Fotó: Legény Dániel / Szegeder
 

„A kórház végigkísér egész életünkön keresztül. Nem mérhető pénzzel az egészség és az egészségügy sem” – fogalmazott a tüntetésen szintén felszólaló Dobos András állatorvos, egyetemi docens. Értelmezhetetlennek tartja, hogy „gazdasági egységgé silányítják” az emberek egészségét. Szerinte a kórházi ellátást nem kérni kell, hanem jár, „hogy mi tudjunk dolgozni, a gyerekeink tudjanak tanulni, a nyugdíjasok biztonságban érezzék magukat otthon”.

Iványi Gábor lelkész szerint ami a szentesi kórházzal történik, az „magán viseli azokat a fájdalmas jegyeket, amelyek miatt ma rossz, vagy akár életveszélyes” Magyarországon élni. „A szentesi Dr. Bugyi István Kórház egy országosan elismert kórház volt nagyon sokáig, de mára sajnos önmaga árnyéka lett. Egyre rosszabb a megítélése a környéken, és sajnos nagyon sok tragédia is történt a közelmúltban” – mondta Iványi.

A szülészeti osztály bezárásával a terhes nőknek 50–60 kilométert kell utazniuk, hogy világra tudják hozni a gyerekeiket. Varga Ferenc, a tüntetés szervezője azt mondta, a feleségének is Szegeden kellett megszülnie harmadik gyereküket, mert akkor már nem működött az osztály Szentesen. „Emlékszem rá, hogy izgultunk, Szeged nagyon messzire van és bármi történhet a hosszú út alatt” – idézte fel a politikus.

Eközben a hatalom „folyamatosan vetít a lakosságnak” Iványi Gábor szerint. Mint mondta, Farkas Sándor helyi fideszes képviselő eddig háromszor ígérte meg a szülészet újranyitását, de egyik alkalommal sem indult újra az ellátás.

Szentesen a szülészeten kívül megszűnt a fül-orr-gégészeti fekvőbeteg-ellátás is, már csak járóbetegeket fogad az osztály Szentesen. A DK országgyűlési képviselője még augusztusban bejelentette, hogy az egészségügyet felügyelő Belügyminisztériumhoz fordul a szentesi kórház ügyében.