„Támogassa
A lényeg

A tamponok adójának eltörlését kezdeményezi az LMP

3/03/2023 15:38

| Szerző: Klubrádió

A párt emellett ingyenessé tenné az intim higiéniai termékeket a rászorulóknak.

Az intim higiéniai termékek általános forgalmi adójának eltörlését kezdeményezi országgyűlési határozati javaslatával Bakos Bernadett LMP-s képviselő – írta a 24.hu. A péntek délelőtt benyújtott indítvány emellett ingyenessé tenné az intim higiéniai termékeket a rászorulóknak.

A kezdeményezés célja, hogy az Országgyűlés felkérje a kormányt arra, hogy

  • törölje el az intim higiéniai termékek (a hagyományos és mosható egészségügyi betétek, az inkontinencia betétek, a menstruációs kelyhek, a tamponok, menstruációs fehérneműk) általános forgalmi adóját;
  • biztosítson ingyenesen intim higiéniai termékeket a közoktatási intézményekben, orvosi rendelőkben, védőnői szolgálatoknál, családsegítő és hajléktalanokat ellátó intézményekben a rászorulók részére;
  • biztosítson teljes körű felvilágosítást a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról a pubertáskorú fiatalok számára, védőnők, iskolai szociálismunkások, családsegítő munkatársak, illetve a pedagógusok közreműködésével.

Bakos Bernadett kiemelt célnak nevezte az intim higiéniai termékek hiánya miatti iskolai, munkahelyi hiányzások csökkentését, valamint a testi fejlődésről, a higiéniáról és a menstruációval kapcsolatos témákról való felvilágosítást.

Az Európai Unió 2007 óta ad lehetőséget az úgynevezett tamponadó, azaz bizonyos női egészségügyi termékek áfájának csökkentésére, a tagállamok fele pedig élt is ezzel a lehetősséggel – hangsúlyozta Bakos.

 
Bakos Bernadett