„Klubrádió
A lényeg

Amputálni kellett egy Koszovóban megsérült magyar katona végtagját

7/07/2023 15:02

| Szerző: Klubrádió

A Honvédelmi Minisztérium (HM) közleménye alapján az MTI írta: május végén kötelességteljesítés közben, a haza szolgálatában sérült meg a Magyar Honvédség több katonája a koszovói Zvecsánban, amikor az Észak-Atlanti Szövetség békefenntartó missziójában, NATO parancsnokság irányítása alatt hajtották végre feladataikat.

„A hősiesen helyt álló honvédek közül a legtöbben már otthonukba távozhattak, felépülésük nyomon követése folyamatos, két katona állapota azonban továbbra is súlyos, további kórházi kezelést igényel. Felépülésük érdekében a Magyar Honvédség és a katonaorvosok a legjobb tudásuk szerint mindent megtesznek” – olvasható a közleményben.

Zavargások Koszovóban
 
A NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR egyik katonája a földön fekszik sérülten, miután összecsaptak a helyi szerbekkel a polgármesteri hivatal épülete előtt az észak-koszovói Zvecanban 2023. május 29-én. A szerbek tiltakozása május 26-án kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat, de a helyi szerbek nem akarták beengedni őket az önkormányzati épületekbe. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki
 

Úgy fogalmaztak: „A magas szintű orvosi ellátás ellenére, a beteggel való előzetes konzultációt követően, a sérülés óta biztosított kezelések eredményeit figyelembe véve, egyiküknél végtagamputációval járó beavatkozásra volt szükség, amelyet a mai napon az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben végeztek el. A műtét rendben lezajlott, a beteg állapota stabil.”

Hozzáfűzték: „Magyarország honvédelmi minisztere és a Honvéd Vezérkar főnöke egyértelmű szándéka, hogy a szolgálatteljesítés során maradandó károsodást szenvedett katonáknak lehetőséget biztosítsanak a további szolgálatra a Magyar Honvédség kötelékében, amennyiben ez az érintettek szándékával megegyezik.”

Mint arról korábban mi is beszámoltunk, 27 magyar katona sérült meg Koszovóban, tizenkettőt szállítottak haza. Tiltakozó szerbek és a rendet fenntartani akaró magyar KFOR-katonák között alakult ki összecsapás; jelentések szerint három magyar katonát lőfegyverrel sebesítettek meg.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Georgi Licovszki)