„Zajlik
A lényeg

Átlátszó: A Miniszterelnökség által támogatott gyerektáborban tarthatott foglalkozást az elítélt bicskei pedofil nevelő

4/06/2024 16:28

| Szerző: Klubrádió

A bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja, Kunstár Béla 2019-ben jogerősen felfüggesztett börtönbüntetést kapott négy kiskorú fiú molesztálásáért. Már a próbaideje alatt egy olyan napközis táborban tarthatott gyerekeknek foglalkozást, amit a Miniszterelnökség támogatott – írja az Átlátszó.

A négy kiskorú fiú szexuális bántalmazása miatt jogerősen elítélt Kunstár Béla ügyében 2019-ben hirdettek ítéletet. A volt nevelő megúszta a börtönbe vonulást, mindössze másfél év felfüggesztett börtönt kapott, három év próbaidővel.

A cikkben felhívták a figyelmet arra, hogy a férfi több, a kormánypártokhoz köthető politikai és üzleti szereplővel is kapcsolatba került Fejér megyében Bicske, Csákvár, Felcsút és Alcsútdoboz vidékén. A körülötte felrajzolható céghálóban felbukkan többek között egy Mészáros Lőrinc-cég menedzsere és egy NER-közeli vidékfejlesztési szervezet is. Hozzátették: Kunstár nem sokkal az enyhe ítélet kihirdetése után új cégben tűnt fel, ami hamarosan milliárdos árbevételre tett szert, úgy, hogy a cég ügyvezetője egy 19 éves fiatal férfi volt a cégadatok szerint, és alig végzett látható tevékenységet.

Az azóta eltelt időszakban az Átlátszó új információkat derített ki Kunstár kapcsolatairól és a bicskei per utáni tevékenységéről. A férfi neve most egy 2022-es gyerektáborról szóló pályázati dokumentumban bukkant fel, ahol már elítélt gyermekmolesztálóként dolgozhatott.

Az Országos Német Kultúregyesület (ONKE) egyik beszámolójában az olvasható: „Az egyesületünk által második alkalommal szervezett napközis táborunk célja az volt, hogy nemzetiségi nyelvoktató általános iskolánk tanulóinak a magyarországi német nemzetiségi történelem, népismeret és kultúra területén szerzett tudását sokrétű, színes és élmény dús programjainkkal elmélyítsük. (…) Negyedik napon hangszerbemutatót kaptunk Kunstár Béla vezetésével, aki a rézfúvós hangszerek világába kalauzolta el a gyerekeket.”

Az ONKE a Nemzetiségi táborok 2022. évi költségvetési támogatása keretében kapott félmillió forint költségvetési támogatást a tábor megrendezésére. Ezt a támogatási programot a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. hirdette ki.

Az Átlátszó kereste az ONKE-t, a Miniszterelnökséget és a pályázatban szintén érintett Bethlen Gábor Alapkezelőt, hogy megtudják, tisztában voltak-e Kunstár Béla előéletével és lehetséges fellépésével a gyerektáborban. Választ nem kaptak, de nem sokkal a levelük elküldése után eltűnt az ONKE honlapján elérhető beszámolóból Kunstár egyik említése, vagyis, mint írják, az érintettek megpróbálják eltüntetni a nyomokat.

Megjegyezték, hogy a kegyelmi botrány kirobbanása után nem sokkal a Gyermekvédelmi Főigazgatóság honlapjáról szisztematikusan törölték az elítélt igazgatót és igazgatóhelyettest említő anyagokat. Szintén eltűnt, és máig nem elérhető a gyermekotthonoksportja.hu. Mindkét oldal többek között olyan anyagokat tartalmazott, amelyek az elítélt gyermekotthoni vezetők közös programjairól szóltak Orbán Viktor testvérével, illetve a felcsúti Puskás Akadémiával.

Hangsúlyozták: Kunstár Bélát véglegesen eltiltották a gyerekekkel kapcsolatos munkakörök gyakorlásától, vagyis ha valóban ilyen feladatot vállalt, azzal újra törvényt sérthetett. És ahogy a lap is írja, az említett tábort még az elítélt nevelő próbaideje alatt tartották, így ha Kunstár szabálysértést követett el, az a felfüggesztett börtönbüntetést akár letöltendővé is teheti.

Áprilisban a Gulyáságyú Média szúrta ki, hogy Kunstár időközben elhagyta Magyarországot (vagyis nem sokkal a gyermektábori, potenciálisan törvénysértést megvalósító fellépés után ment külföldre). Svájcban, egy buszos cégnél kapott állást, neve és fényképe nyilvánosan elérhető is volt az oldalon, azóta azonban eltűnt. A portál arra is felhívta a figyelmet, hogy az elítélt nevelő ebben a munkakörben szintén gyerekekkel foglalkozhatott, hiszen a cég a többi között iskolai osztályokat is buszoztat.

(Képünkön a bicskei gyermekotthon, fotó: Wikimedia Commons)