„Zajlik
A lényeg

Ausztriában rendkívüli kormány alakulhat a választás után

30/09/2024 11:52

| Szerző: Klubrádió

Szokatlan eredményt hoztak a vasárnap tartott ausztriai parlamenti választások, és a kormányalakítással kapcsolatban sok a kérdőjel, akár hárompárti koalíció is alakulhat. A vártnál is nagyobb választási győzelmet ért el Orbán szövetségese, Herbert Kickl Ausztriában.

A populista, szélsőjobboldaliként is számontartott Szabadságpárt (FPÖ) a voksok 28,8 százalékát szerezte meg a hétfő reggel közzétett előzetes, a levélszavazatok teljes kiértékelését még nélkülöző végeredmény szerint. Most először ért el a Szabadságpárt ilyen jó eredményt, ez 13 százalékkal több, mint a legutóbbi, 2019 szeptemberében tartott választásokon.  

A második helyen az eddig kormányzó jobbközép Néppárt 26, 3 százalékkal végzett, azaz 11,1 százalékot bukott 2019-hez képest. A másik kormánypárt, a Zöld Párt 8,3 százalékkal lett az ötödik. Egyedül az Osztrák Szociáldemokrata Párt maradt 2019-ben elért eredménye közvetlen közelében, a szavaztok 21,1 százalékát szerezte meg, ezzel harmadik lett a Politico portálon közölt eredmények szerint.

Osztrák választások
 
Osztrák választás 1
 
Werner Kogler osztrák alkancellár, a Zöld Párt vezetője, (b), Andreas Babler, az Ausztria Szociáldemokrata Pártjának (SPÖ) elnöke (b2), Karl Nehammer néppárti osztrák kancellár (k) és Herbert Kickl, a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke (j2) MTI/EPA/Filip Singer
Fotó: Filip Singer
 

Nem változott a parlament alsóházának, a Nemzeti Tanácsnak az összetétele. A törvényhozó testület öt pártból áll, a három nagy párt mellett továbbra is két kisebb párt, az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) és a konzervatívok eddigi kormánykoalíciós partnere, a Zöld Párt a tagja, csak annyi változás történt, hogy a NEOS lett a negyedik 9,2 százalékkal, míg a Zöld Párt 8,3 százalékkal lett az ötödik.

Ez azt jelenti, hogy a 183 fős Nemzeti Tanácsban a Szabadságpárt 56, a Néppárt 52, a szociáldemokraták 41, a két kis párt pedig 18, illetve 16 mandátummal rendelkezik.

A győztes párt elnöke, az egykori belügyminiszter, Herbert Kickl megerősítette igényét a kancellári tisztségre. Pártja parlamenti választásokon még soha nem szerepelt olyan jól, mint most. Herbert Kickl a győzelem utáni első nyilatkozatában megerősítette, hogy pártja kész a kormányalakításra. A pártelnök nem zárkózott el semmifajta koalíciótól. "Nyitottak vagyunk minden irányban" – jelentette ki.

Karl Nehammer pártelnök-kancellár az ORF-nek nyilatkozva megerősítette, hogy csakis egy Herbert Kickl nélküli Szabadságpárttal lenne hajlandó koalícióra lépni. Pártja, az Osztrák Néppárt fennállása óta még soha nem szenvedett olyan mértékű visszaesést, mint most, mondta. A legfőbb feladat annak megértése, hogy a radikálisok miért kaptak több szavazatot, mint az ÖVP – tette hozzá. "Az ÖVP a Szabadságpárttal ellentétben a középen álló erőket, a józan politikát képviseli" – hangoztatta. 

A harmadik helyen végzett Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke, Andreas Babler elégedett volt az eredménnyel, hangsúlyozta, hogy pártja részt kíván venni a jövőbeni kormánykoalícióban.

A kialakult helyzetben kulcsszerepe van Alexander Van der Bellen államfőnek. Az elnök a hét közepén kezd konzultációkat a parlamenti pártok vezetőivel a lehetséges kormányalakítási megbízásról. Első nyilatkozatában Van der Bellen nem ismételte meg azt a korábbi kijelentését, hogy az általa szélsőjobboldalinak tartott Herbert Kicklt semmiképp nem bízza meg kormányalakítással. Ugyanakkor mint mondta: "csakis olyan személyről lehet szó, aki tiszteletben tartja a jogállamiság alapelveit, kisebbségek alapvető jogait, általánosságban a liberális demokrácia alapelveit".