„Zajlik
A lényeg

Az EU-s külügyminiszterek bojkottálnák Orbán budapesti rendezvényét

15/07/2024 12:04

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Az Európai Unió külügyminiszterei azt tervezik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök budapesti rendezvénye helyett saját augusztusi csúcstalálkozót szerveznek.

A lépés egyértelmű jelzés lenne a magyar kormányfő, a többi uniós vezetővel előre nem egyeztetett moszkvai és pekingi útjaival szembeni elégedetlenségről. Három uniós diplomata a Politicónak azt mondta, hogy Josep Borrell, az EU külügyi vezetője az Orbán-csúccsal egy időben hivatalos külügyi tanácskozásra fogja összehívni a minisztereket Brüsszelbe.

A miniszterek célja az ellen-ülés megszervezésével az, hogy korlátozzák Magyarország befolyását, és egyértelmű jelzést küldjenek arról, hogy Magyarország nem az EU nevében járt el a magyar kormány által "békemissziónak” nevezett utakon.

Ha lesz egy, a külügyi főképviselő által aznapra összehívott hivatalos tanácskozás, akkor a miniszterek nem tudnak Budapestre utazni – mondta a lapnak egy EU-s diplomata. Egy másik hozzátette, hogy a budapesti találkozó bojkottjával az EU-s külügyminiszterek "egyértelműen jelezni akarják, hogy Magyarország nem az EU-t képviseli”. Egy diplomata pedig viccelődve közölte, hogy "nagyon sajnálatos módon” országa nem tud részt venni a budapesti találkozón, ha Borrell egy elleneseményt szervez.