„Zajlik
A lényeg

Az Európai Ügyészség vezetője: Azt hittem, mindent láttam

1/10/2024 09:01

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

A szervezet jelenleg 2000 nyomozást folytat, 23 milliárd eurós kárértékre.

Az Európai Parlament két szakbizottsága előtt számolt be a tevékenységükről Laura Codruta Kövesi, az Európai Ügyészség (EPPO) vezetője – írja a hvg.hu.

Kövesi évtizedek óta ügyész, Romániában foglalkozott a legsúlyosabb bűncselekményekkel, és úgy fogalmazott: "Azt gondoltam, már mindent láttam".

Ehhez képest, az elmúlt négy évben, mióta az Európai Ügyészséget vezeti, rendkívül komoly szervezett bűnözői csoportokkal szembesült, amelynek tagjai semmitől sem riadnak vissza. Bár az EPPO feladata az uniós források védelme, Kövesi szerint az EU belső biztonsága is felmerül egy-egy ügy kapcsán. Példaként említette, hogy egy szicíliai maffiaklán egyik vezetőjének a fiát is letartóztatták áfacsalásért, mivel ennek a bűncselekménytípusnak alacsony a kockázata és nagy a várható nyeresége.

Az EPPO jelenleg 2000 nyomozást folytat, 23 milliárd eurós kárértékre. Az emlékezetes esetek közül megemlítette az Admiral-műveletet, amelynek során 2,2 milliárd eurós elkövetési értékre végrehajtott áfacsalás-sorozatot derítettek fel, de számos egyéb bűncselekményre is rábukkantak az illegális dohánytermesztéstől a beruházási csalásokon át a prostitúcióig. Az így feltárt bizonyítékok adat-mennyisége 636 terrabájt (Tb), amelynek feldolgozása például a portugál rendőrség három évnyi kapacitását tenné ki. Kövesi ezzel utalt a szervezet korlátaira is: egy-egy nyomozás során számos olyan információ keletkezik, amelyek feldolgozása – hatásköri illetőség miatt – a tagállamok feladata. Jelenleg az EPPO-nak 2 ezer Tb ilyen adata van.