„Zajlik
A lényeg

Az iráni és az izraeli vezetővel is beszélt Charles Michel

15/08/2024 08:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az Európai Tanács elnöke mindkét felet önmérsékletre szólította fel.

Charles Michel az iráni elnökkel múlt héten szombaton és Izrael miniszterelnökével a mai kedden folytatott beszélgetéseiben hangsúlyozta, hogy a térség egy sokkal szélesebb körű háború szélén áll, és mindent meg kell tenni annak elkerülése érdekében – írja az EUrologus.

Az EU határozottan támogatja az amerikai, egyiptomi és katari közvetítők azon kezdeményezését, hogy megállapodásra jussanak a gázai tűzszünetről és az összes túsz szabadon bocsátásáról. Michel megismételte az EU régóta fennálló álláspontját a nemzetközi jog tiszteletben tartásának szükségességével kapcsolatban, valamint hangsúlyozta, hogy az EU támogatja a multilateralizmust, a diplomáciát és a politikai szerepvállalást.

Az EUrologushoz eljutott információk szerint az Európai Tanács elnöke az iráni elnökkel folytatott megbeszélésén felszólította Iránt, hogy az eszkaláció támogatása helyett a lehető legnagyobb önmérsékletet gyakoroljon és támogassa a térség stabilitását. Az EU komoly aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy Irán támogatja a térségben terrorcselekményeket végrehajtó szereplőket és terrorista csoportokat, mint például a Hamaszt, a Hezbollahot és a húszikat. Arra biztatta Iránt, hogy támogassa az amerikai-egyiptomi-katari kezdeményezést.

A kétoldalú EU-Irán viszonyrendszerrel összefüggésben Charles Michel megjegyezte, hogy a kapcsolatok mélyponton vannak. Rámutatott számos olyan kényes témára, amelyek nagy aggodalomra adnak okot az EU számára, nevezetesen

Irán nukleáris programjára, Oroszország támogatására az Ukrajna elleni háborúban, valamint az uniós országokból származó fogvatartottak helyzetére Iránban.

Michel az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartásának szükségességét is felvetette. A felek megállapodtak abban, hogy nyitva tartják a kommunikációs csatornát.

Netanjahu miniszterelnökkel folytatott tárgyalásán Michel megismételte, hogy az EU támogatja az izraeli népet, Izrael létjogosultságát és önvédelmét, valamint teljes szolidaritását fejezte ki, különösen az izraeli túszokkal kapcsolatban. Ugyanakkor

határozottan megismételte az EU felhívását az izraeli kormányhoz, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot.

Charles Michel megosztotta Netanjahu miniszterelnökkel a Maszúd Peszeskján elnökhöz intézett felhívásának főbb pontjait, különösen azokat az üzeneteket, amelyek a helyzet enyhítésével és a térségben zajló szélesebb körű háború elkerülésének szükségességével függött össze.

Michel kiemelte az EU “rendkívüli aggodalmát” a gázai humanitárius helyzettel kapcsolatban. Ezzel kapcsolatban is arra kérte az izraeli kormányt, hogy tartsák tiszteletben a nemzetközi jogot, nevezetesen a Nemzetközi Bíróság (ICJ) rendelkezéseit.

Michel hangsúlyozta azt is, hogy az EU elítéli az illegális telepeket és minden olyan kísérletet, amely aláásná a kétállami megoldást. Hangsúlyozta, hogy az EU elítéli az izraeli kormánynak a Palesztin Hatóságot (PA) aláásó lépéseit, például a bevételek visszatartását. Michel és Netanjahu is abban maradt, hogy szoros kapcsolatban maradnak.