„Ki
A lényeg

Az izraeli védelmi miniszter elrendelte Gáza ostromát

9/10/2023 16:09

| Szerző: Klubrádió

Joáv Gallant védelmi miniszter a blokád bejelentése mellett elrendelte a Gázai övezet „teljes ostromát”. A Washington Post értesülései szerint 24-48 órán belül megindulhatnak az izraeli hadsereg szárazföldi egységei.

Szárazföldi támadásokról egyelőre nem érkeztek hírek, Izrael csak légicsapásokkal és hadihajókkal támadja a Hamász járműveit, objektumait és embereit. A Washington Post amerikai kormányzati források alapján hétfőn azt írta, hogy 24-48 órán belül megindulhatnak az izraeli hadsereg szárazföldi egységei is.

"Elrendelem a Gázai övezet teljes blokádját. Nincs áram, se élelmiszer, se gáz, mindent elzárunk. Vadállatok módjára viselkedő emberekkel állunk szemben, így ennek megfelelően is kell cselekednünk" – közölte korábban Joáv Galant izraeli védelmi miniszter.

Az izraeli politikai döntéshozók többsége erőteljesen szorgalmazza a benyomulást a területre és a Hamász teljes megsemmisítését. Avigdor Liberman volt védelmi miniszter, az Izrael a Hazánk (Jiszrael Béténu) nevű ellenzéki világi nacionalista párt elnöke követelte a Hamász központjában tartott Gáza városába (az övezet központjába) való benyomulást és a terrorszervezet teljes vezérkarának likvidálását.

A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen. Hétfő délutánra a nyolcszázat is meghaladta az izraeli áldozatok száma, a Times of Israel 2200 sebesültről ír, az eltűntek hozzátartozói kétségbeesetten keresik rokonaikat. Palesztin minisztériumi közlés szerint 573-an haltak meg, közülük 560-an Gázában, a sebesültek száma csaknem 3000.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Mohamed Szaber)