„Támogassa
A lényeg

Az NMHH nekiugrott a Netflixnek

2/03/2023 09:19

| Szerző: Klub

Az NMHH kommunikációs igazgatósága azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy a Bosszú, Vadállatok, Bandaháború, John Wick: 2. felvonás, A sötét ötven árnyalata és a Toxikoma című filmeket a Nemzeti Filmiroda a 18 éven felülieknek szóló kategóriába sorolta, amely kategorizálás a Médiatanács számára is irányadó.

Ezzel szemben a Netflix szolgáltatója "16+" korhatár-megjelöléssel tette elérhetővé ezeket a műsorszámokat. Amennyiben a Netflix szolgáltatója magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének - jelezték.

 
NMHH logó
 

 

Szintén helytelen besorolással szerepelt a Netflix hazai kínálatában egy "13+" korhatár-megjelöléssel ellátott film "Az unoka" címmel, amely a hazai szabályozás értelmében "tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott", kategóriába sorolandó – írták.

Mivel a Netflix szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot, és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Ugyanilyen szabálysértéseket állapították meg a Disney+-nál is, ott a Fura világ című gyerekfilmet sorolták a hat éven felülieknek szóló tartalmak közé, a magyar hatóság szerint viszont a műsor annak üzenete, erőszakos és fenyegetettségérzetet keltő jelenetei, képi és hanghatásai miatt 12 éven aluliaknak nem ajánlott.