„Klubrádió
A lényeg

Az Orbán-kormány tovább rontotta megítélését – A hetes cikkely folytatását kérik Magyarországgal szemben

10/05/2022 18:08

| Szerző: Klubrádió

Magyarországon a helyzet csak romlott azóta, hogy az Európai Parlament kétharmados többségével elfogadta a Judith Sargentini által készített jelentést a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről.

Határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mostanra választási autokráciává vált, állítja a francia zöldpárti képviselő, Gwendoline Delbos-Corfield – írja a Népszava.

Magyarországon a helyzet csak romlott azóta, hogy az Európai Parlament kétharmados többségével elfogadta a Judith Sargentini által készített jelentést a magyarországi jogállamiság, demokrácia és alapvető jogok helyzetéről – hangsúlyozta Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti uniós képviselő, aki az Európai Parlament megbízásából újabb állásfoglalást állít össze arról, hogy Magyarországon súlyosan sérülnek-e az Unió alapértékei.

Jelentésének vázlatát ma mutatja be a parlament állampolgári jogi szakbizottságában. A végső változat a módosító indítványok benyújtása és a szakbizottsági, majd plenáris szavazás után készül el. – írta meg a népszava.

A jelentéstervezet szerint az aggályok ugyanazok, mint négy évvel ezelőtt, sőt időközben számos új probléma merült fel, mint a médiapluralizmus és az igazságszolgáltatás függetlenségének további csorbítása. 

A határozott uniós fellépés hiányában Magyarország mára választási autokráciává vált, állapította meg Delbos-corfield. Éppen ezért sürgeti a kormányközi tanácsot, hogy lépjen tovább a hetes cikkelyes eljárásban, intézzen ajánlásokat a kormányhoz és tűzzön ki határidőket azok teljesítésére.