„Zajlik
A lényeg

Az űrhajós Tyereskova is felkerült a szankciós listára

17/12/2022 11:01

| Szerző: Klubrádió

Az európai uniós tagállamokat tömörítő tanács pénteken elfogadta a kilencedik uniós szankciós csomagot Oroszországgal szemben. A szankciók 1412-re bővítették azon személyek körét, akiket egyebek mellett utazási korlátozással sújt az EU. 

A szankcióval sújtott orosz személyiségek közül a leghíresebb Valentyina Tyereskova, egykori szovjet kozmonauta.

Tyereskova volt az első nő a világon, aki az űrben járt: 1963. június 16-19. között a Vosztok–6 űrhajó fedélzetén 48-szor kerülte meg a Földet. Tyereskovát nemcsak a Szovjetunióban, de az egész világon hősként ünnepelték.

 
Valentyina Tyereskova
Wikippédia
 

Az űrből visszatérve Tyereskova a Szovjetunió Kommunista Pártjának kiemelkedő tagja lett, számos politikai tisztséget töltött be. Putyin híveként 2011-ben az Egységes Oroszország párt színeiben jutott be az országos állami dumába, majd 2016-ban és 2021-ben is újraválasztották – írta az RTL.

Az EU-s szankciós listán most az alábbi indoklással szerepel Tyereskova:

"Valentyina Tyereskova (...) az Oroszországi Föderáció általi, szövetségi szubjektumokként való bekebelezése mellett szavazott. Ennélfogva olyan tevékenységeket és szabályozásokat támogatott és hajtott végre, amelyek aláássák Ukrajna területi integritását, szuverenitását és függetlenségét, valamint hozzájárultak Ukrajna további destabilizálásához."