„Klubrádió

Azonnali jogvédelmet kér a MET

24/02/2021 09:27

| Szerző: Klubrádió

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közel 250 millió forintot vont le Iványi Gáborék számlájáról, melynek részét képezi egy 90 milliós adóbírság is. Ónodi István, a MET és intézményei gazdasági igazgatója szerint azzal, hogy a strasbourgi bíróság ítélete szerint is jogellenesen megvonta a magyar kormány tőlük az egyházi státuszt, a mostani összeg két-háromszorosát vesztették el. Az ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához és azonnali jogvédelmet kérnek.

Az adóhatóság 2018-2019-re mintegy 160 millió forintos adókülönbözetet állapított meg velünk szemben, ezen kívül megközelítőleg 90 milliós adóbírságot, késedelmi pótlékot és mulasztási bírságot is kiszabott – idézte Ónodi Istvánt, az Iványi Gábor által vezetett Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség és intézményei gazdasági igazgatóját a Népszava.

Hétfőn a NAV közel 250 millió forintot vont le Iványi Gáborék számlájáról. Az egyesülettől az állam 2011-ben vonta meg az egyházi státuszt, amit annak ellenére sem kapott vissza, hogy a strasbourgi bíróság jogellenesnek ítélte a döntést. Ezzel elvesztették azt a egy százalékok felajánlásából érkező bevételeiket is. Iványiék szerint az a pénz, amit az elmúlt években emiatt elvesztettek, „ennek a mostani összegnek két-háromszorosát teszi ki” – áll a 444 összfoglalójában.

Az ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel fordulnak a Kúriához, ennek keretében azonnali jogvédelmet kérnek. Az azonnali jogvédelem lényege, hogy a Kúria a határozat végrehajtását a végleges döntés meghozataláig felfüggesztheti. 

„Ha az állam kifizetné a minket jogosan megillető összegeket, azonnal rendezni tudnánk a járulékokkal kapcsolatos elmaradást” – mondta a gazdasági igazgató.

Az egyesületnek jelenleg is számos folyamatban lévő pere van, többségük a Fővárosi Törvényszéken folyik, néhány pedig – felülvizsgálati szakaszban – a Kúria előtt van. A perek nagy részét a Magyar Államkincstár ellen indították, mivel a kincstárnak kellene megállapítania az egyházi kiegészítő támogatás összegét. Hivatkozási alapként az Alkotmánybíróság egyik 2013-as határozata szolgál, amely kimondta, hogy a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség egyházi jogállását nem veszítette el, egyesületi átalakulása nem kényszeríthető ki. Az Alkotmánybíróság döntése elvileg mindenkire nézve kötelező, de – mivel az ágazati jogszabályok (szociális törvény, köznevelési törvény) módosítása nem történt meg – a hatóságok nem alkalmazzák az Iványi Gáborék számára kedvező határozatot.

Ónodi elmondta, minden évben pert indítanak az egyszázalékos felajánlások miatt, ezekben már tudtak nyerni az adóhatóság ellen. „2016-tól 2019-ig azonban nem részesültünk semmifajta egyszázalékos támogatásban és kártérítésben sem” – tette hozzá a gazdasági igazgató.