„Zajlik
A lényeg

Baján ingyenes a tömegközlekedés, a minisztérium szerint jogellenesen

9/05/2022 11:38

| Szerző: Klubrádió

Baján az önkormányzat még az év elején úgy döntött, hogy ingyenessé teszik a helyi buszok használatát. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint viszont jogellenesen használják ingyenesen a bajaiak helyi tömegközlekedést, mert szerintük a veszélyhelyzet ideje alatt nem módosíthatják a tarifákat. Ezt levélben közölték a város vezetőségével.

Nyirati Klára polgármester, momentumos politikus az atv híradójának elmondta, hogy mivel nem használták a bajaiak a tömegközlekedést (nem volt jó a menetrend, drága volt), és hogy csökkentsék az autóhasználatot, ezért a környezettudatosság jegyében ingyenessé tették a bajaiak helyi tömegközlekedését. Az utasok azt mondták, hogy lényegesen többen utaznak a buszokon, és szerintük ez egy jó ötlet volt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerint viszont a híradó megkeresésére azt írták, hogy a veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályok nem teszik lehetővé az önkormányzatoknak a különféle közszolgáltatások díjainak módosítását.

A bajai önkormányzat ezért kezdeményezi a parlamentnél, hogy az ilyen esetekre dolgozzon ki egy megfelelő jogszabályt. A minisztérium két hónap határidőt adott a megoldásra.