„Támogassa
A lényeg

Balog Zoltán a megbocsátásról beszélt egy lelkipásztor beiktatásán

2/03/2024 20:37

| Szerző: Klubrádió

A püspök Szentmártonkátán hirdetett igét egy lelkipásztor beiktatásán. A Telex a kegyelmi botrányról kérdezte volna, de nem válaszolt. 

A kegyelmi botrányban érintett Balog Zoltán az utóbbi hetekben kerülte a nyilvánosságot, szombaton azonban püspöki minőségében hirdetett igét egy lelkipásztor beiktatásán Szentmártonkátán – számolt be a Telex.

Balog többek között arról beszélt, szerinte a világias gondolkodással szemben „a keresztény hit lényege, hogy ami piszkos, annak nem az okát kérdezzük, hogy miért piszkos. Azért piszkos, hogy megtisztuljon.” Arról is beszélt, hogy Jézus tanítványaihoz hasonlóan mindenki hibázik. Jézus megbocsátott Péternek, annak ellenére, hogy megtagadta. A püspök végül arra is kitért, hogy a reformátusoknál a legmagasabb pozícióban lévők mennek elöl a sorban, így szerinte ők is kapják az „első ütést”: így nekik kell arra is példát mutatni, hogy hogyan kell megbocsátani és megbocsátást kérni – írja a lap.

Februárban Balog Zoltán elismerte a nyilvánosságban, hogy támogatta K. Endre kegyelmét, emiatt néhány nappal később le is mondott a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról – bár ez akkor válik hivatalossá, ha a zsinat azt elfogadja, amire még nem került sor. 

Lemondásakor Balog nem adott magyarázatot arra, miért támogatta a pedofil gyermekotthon-igazgatónak falazó – emiatt jogerősen elítélt – K. Endre kegyelmét. Közel negyedórás beszédében annyit említett, hogy egy "általa ártatlannak hitt embernek" kért kegyelmet. Nem kért bocsánatot konkrétan a bicskei áldozatoktól sem, általában említette a gyermekbántalmazás áldozatait – arra kérte Istent, védje őket akkor is, amikor "mi ezt elmulasztjuk".

A vonatkozó rész 4:20-tól kezdődik.

Balog továbbra is a Dunamelléki Egyházkerület püspöke, vagyis fontos pozíciót tölt be az egyházban.

A héten ráadásul a 444.hu arról értesült, hogy K. Endrét szabadulása után, tavaly év végén a a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották. A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt volt igazgatóhelyettes a napokban azonban lemondott tisztségéről.

A szombati szentmártonkátai eseményen Balog elhárította a Telex kérdéseit, vagyis továbbra sincs magyarázat sem arra, miért támogatta Balog a kegyelmet, sem arra, valóban presbiterré választották-e K. Endrét és ha igen, miért.