„Ki
A lényeg

Bár a kormány ezrével engedte szabadon az embercsempészeket, még mindig zsúfoltak a magyar börtönök

24/07/2024 14:08

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága friss adatai alapján július elejéig már összesen 2297 külföldi embercsempészt engedtek szabadon (közülük 16-an kerültek vissza a szabályok megsértése miatt). A külföldi fogvatartottak aránya a tavaly májusi közel 13 százalékról 5,7 százalékra csökkent az intézkedéssel, írja a HVG.

Az Eurostat adatai alapján 2013-ban még 142 százalékos volt a börtönök telítettsége, és azóta sem sikerült 100 százalék alá vinni az értéket. A börtönök állapotával is komoly problémák vannak: augusztus első felében végleg kiürítik a győri börtönt, és az ott fogva tartott 165 embert Sopronkőhidára, illetve más büntetés-végrehajtási intézetekbe szállíthatják át. A HVG sajtóinformációkra hivatkozva arról ír, hogy ősszel három büntetés-végrehajtási intézet zárhat be, a BVOP viszont a hírt egyelőre nem erősítette meg.

 
A győri börtön
 Fotó: Büntetés-végrehajtás
 

Krámer Lili, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a Klubrádiónak elmondta: Magyarország börtönállományának nagy része a kiegyezés után épült és ezek az épületek nem a modern büntetésvégrehajtási elvek szerint készültek el. Hangsúlyozta: a bezárásokkal megváltozhat teljesen a magyar büntetésvégrehajtás térképe, ennek ellenére a bíróságok, valamint a sajtó munkatársai sem kaptak értesítést a fegyházak bezárásáról, így egyelőre nem tudni pontosan mi a BVOP-nak az átalakítási terve.

2024. július 24. A lényeg (2024.07.24.) Krámer Lili
01:11
00:00