„Zajlik
A lényeg

Bayer Zsolt miatt állhatott példátlan bosszút a Fidesz egy képviselőn

23/02/2022 09:55

| Szerző: Klubrádió

Annak ellenére, hogy a parlament magánvádas ügyben eddig sosem szavazta meg egyetlen képviselő mentelmi jogának felfüggesztését sem, hétfőtől ez az íratlan szabály megszűnt létezni. A magánvádas ügyek alatt azt kell érteni, hogy ha valaki megorrol egy képviselőre és feljelenti. Ilyen esetekben a bíróságok addig nem foglalkozhattak az üggyel, amíg az illető képviselő volt. Nem vonatkozik ez a védelem a közvádas ügyekre, amikor bűncselekmény miatt a rendőrség vagy az ügyészség megvádol, meggyanúsított egy képviselőt, hiszen ebben az esetben természetesen elindulhatott az eljárás, és a parlament fel is szokta függeszteni a mentelmi jogát az érintett képviselőnek.

A magánvádas ügyekkel kapcsolatban viszont eddig azért zártak össze a képviselők, ha valaki mentelmi jogának a felfüggesztését kérték, mert egy képviselőt bármelyik parlamenti beszédéért fel lehetne jelenteni, és a bírósági ügyek ellehetetlenítenék a munkáját. 

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2021. április 8. Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka felszólal a megváltozott munkaképességűekről szóló törvénymódosítás általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. április 8-án. MTI/Kovács Tamás
Fotó: Kovács Tamás
 

 

Most azonban egy magánvádas ügyben mégis engedett a ház, így a DK-s Sebián-Petrovszki Lászlónak bíróság elé kell állnia, mert Bayer Zsolt felesége rágalmazás miatt feljelentette. Sebián-Petrovszki László ugyanis elolvasott egy cikket, ami szerint Bayerné dr. Matusovits Andrea az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatójaként „titokban adta el multiknak az állami vérplazmát”. Bayerné a cikk miatt beperelte a Válasz Online-t, viszont első fokon elbukta a pert. Amikor Sebián-Petrovszki László tavaly ez ügyben feljelentést tett hűtlen kezelés miatt, Bayerné feljelentette őt, emiatt kellett most Sebián-Petrovszki László mentelmi jogáról dönteni, írja az Azonnali.hu.

A képviselő egy online nyilatkozatban tette fel a kérdést a kormánypártnak, hogy ez azért történt-e, mert Bayer Zsolt is részt vett a párt múlt heti balatonfüredi frakcióülésén. A Fidesz frakció sajtóosztálya nem válaszolt az Azonnali kérdéseire ez ügyben.