„Klubrádió

Belső ívről előz a Jupiter

21/12/2020 13:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Sajnos időjárás nem kedvez a ritka látványosságnak, de december 21-én közelíti meg egymást, és kerül egy vonalba az égbolton a Szaturnusz és a Jupiter. Ilyen esemény viszonylag gyakran, nagyjából 20 évente történik, de csak 400 éve volt látható egymáshoz közel a két gázóriás az égbolton, és majdnem 800 éve volt látható, ahogy elhaladnak egymás mellett.

December 21-én derült ég esetén ritka együttállást figyelhetünk meg. A Jupiter és a Szaturnusz ekkor látható legközelebb, egymáshoz, lényegében egymás takarásában.

1610-ben Galileo Galilei itáliai csillagász felfedezte a Jupiter négy nagyobb holdját (Io, Europa, Ganymedes, Callisto). A hússzoros nagyításra képes teleszkóp segítségével ugyanebben az évben a tudós felfedezte a Szaturnusz gyűrűit is. Igaz, akkor még csak „különös ovális jelenségként” utalt rájuk – olvasható NASA honlapján.

Tizenhárom évvel később, 1623-ban a Naprendszer két óriásbolygója megközelítette egymást. Az eseményt a csillagászat „nagy találkozásként” (Great Conjuction) említi. Most, négyszáz évvel később újra – akár szabad szemmel is – megfigyelhető, ahogy két bolygó egy vonalba ér, majd távolodni kezdenek egymástól.

 
Jupiter Szaturnusz Fotó:Pixabay
 

Valójában a két bolygó 20 évente halad el egymás mellett, a Jupiter – szűkebb pályája miatt – megelőzi a Szaturnuszt. Előbbi keringési ideje 12 év, míg utóbbi 29 év alatt kerüli meg a Napot. A jelen eset azért érdekes, mert 400 éve volt látható a két bolygó ilyen közel egymáshoz az égbolton, és közel 800 éve volt megfigyelhető az előzés éjszaka. Az űrügynökség előrejelzése szerint most a világon szinte mindenki megfigyelheti, bár jelenleg minden jel arra utal, hogy nem lesz derült éjszakánk. Egyébként együttállásuk szabad szemmel is nyomon követhető lenne az égbolt dél-keleti tartományából indulva. Legközelebb 2080-ban keresztezik egymás útját.

Fontos megjegyezni azonban, hogy bár az égboltra vetülő kép alapján nagyon közel állnak majd egymáshoz, a két gázóriás között a távolság ekkor is több százmillió kilométer lesz.