„Köszönjük,
A lényeg

Benzinár: Orbán szerint a miniszterelnök dolga nem az, hogy fenyegetőzzön, de vannak kivételek

5/07/2024 07:47

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Bárkay Tamás

Megvolt a rádiós igehirdetés mai is.

„Nehéz fölmérni egy-egy ilyen találkozónak a hatását. Magyarországnak tudnia kell a helyét meg a súlyát, a béketárgyalásokat a nagy országok fogják elintézni”- mondta Orbán Viktor  a Kossuth rádióban, amikor a Volodimir Zelenszkij elnökkel folytatott tárgyalásáról kérdezték. Orbán szerint „az igazi ellenfél” az orosz-ukrán háború okozta nyomorúság. „Valószínűleg Európa többet is tudna tenni azért, hogy a béke felé mozduljunk el", mondta, hozzátéve: béke akkor lesz, ha ezt valaki megcsinálja”

Szerinte az orosz-ukrán háborúról készült európai közvélemény-kutatások manipuláltak, ezért nem feltétlenül hisz abban, hogy az európaiak többsége támogatja az Ukrajna melletti elköteleződést. Beszélt a Patrióták Európáért szövetségről. Állítása szerint több párt is arra vár, hogy bejelentsék a csatlakozásukat. Orbán arra számít, hogy Marine Le Penék fognak nyerni, a kérdés csak az, hogy mennyivel.

Orbán szerint kereskedelmi háború réme fenyeget, és reméli, hogy a kínai autókra kiszabott büntetővámok csak ideiglenesek lesznek. A büntetővámok ellen az európai autógyártók is tiltakoznak, mégis meghozták ezt a döntést a brüsszeli „bürokraták”. Ha kereskedelmi háború lesz, a Magyarországon termelt termékeket nem tudjuk majd eladni, ez a munkahelyekre is hatással lesz – mondta.

Miniszterelnöki interjú a Kossuth rádióban
 
Orbán korábban a Kossuth rádióban. Fotó: 
TI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 
 

Téma volt a benzinár is. "A miniszterelnök dolga nem az, hogy fenyegetőzzön, de vannak kivételek. Ha egyszer kötünk egy megállapodást az üzemanyag-forgalmazókkal, akkor azt be kell tartani. Most szóval kérjük, nem tűrjük el, hogy nálunk többet fizessenek érte, mint a szomszédos országok átlagára.

Ha ez nem így lesz, intézkedni fogunk"

– üzente ennek örvén. Szó esett a turizmusról is, ami Orbán szerint az idén rekordévet zárhat  „A turizmus azért fontos, mert az a legjobb pénz. Idejön valaki, itt elkölti a pénzét, ami aztán itt marad” – állapította meg. Szerinte a turizmus az egyik legfontosabb gazdasági ágazat Magyarországon. (A hvg és a Telex nyomán)