„Ki
A lényeg

Biden: Tisztelem ezt a hivatalt, de jobban szeretem ezt az országot

25/07/2024 11:15

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Első beszédét tartotta meg a Fehér Ház Ovális Irodájából bejelentkezve Joe Biden azóta, hogy bejelentette visszalépését. Beszéde végén rátért arra, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja utódjaként.

"Tisztelem ezt a hivatalt, de annál is jobban szeretem ezt az országot" – mondta a Fehér Ház Ovális Irodájából bejelentkezve Joe Biden, első beszédében azután, hogy vasárnap az X-en közölte: nem indul második ciklusáért az elnökválasztáson.

A bejelentést akkor írásban tette meg, a szóban is elmondott bejelentéssel helyi idő szerint szerda estig várt. Nagy elnök elődök neveit idézte fel beszéde elején George Washingtontól Abraham Lincolnon át Franklin Delano Rosseveltig.

"A tét azonban most a demokrácia védelme, és ez fontosabb minden címnél" – mondta, kimondatlanul is utalva a november 5-én esedékes elnökválasztásra, ahol a Republikánus Párt jelöltje, Donald Trump egyre esélyesebbnek tűnt a 81 éves Bidennel szemben, miután több fellépése, vitája az ellenjelölttel azt jelezte, hogy az elnök fizikailag gyengélkedik, így az elmúlt három hétben egyre többen javasolták neki a demokrata Párton belül is visszalépést, képviselők, szenátorok, korábbi vezető politikusok, többek között Barack Obama volt elnök is.

A Telex összefoglalója szerint az elnök arra is kitért, hogy elnöksége fennmaradó 6 hónapjában hivatali feladataira koncentrál. Prioritásai:

  • Ukrajna támogatása,
  • a NATO megerősítése,
  • a Gázai övezetben zajló háború befejezése.

Beszéde végén tért rá arra, hogy alelnökét, Kamala Harrist támogatja utódjaként, aki szerinte tapasztalt, erőteljes és képes az ország vezetésére.

"Az a nagyszerű Amerikában, hogy itt nem királyok és diktátorok uralkodnak, hanem a nép. A hatalom az önök kezében van. Nem kell mást tennünk, csak megőriznünk hitünket. A hitünket abban, hogy kik vagyunk. Mi vagyunk az Amerikai Egyesült Államok, és egyszerűen nincs semmi, semmi, amire ne lennénk képesek, ha összefogunk."