„Ki
A lényeg

Bóka: Az EU-pénzekre nem érdemes úgy várni, mint az adventi naptárban a csokikra

12/09/2023 17:32

| Szerző: Klubrádió

“Naplózási kérdésekbe nem szeretnék bocsátkozni” – így reagált Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter Strasbourgban arra a kérdésre, mikor érkezhetnek az uniós pénzek Magyarországra. 

A politikus hozzátette: a tárgyalások jelenleg mind politikai, mind technikai (vagyis a gyakorlati kérdéseket érintő, szakpolitikai) szinten folytatódnak, és “ahhoz, hogy ezek a tárgyalások minél hamarabb sikerre vezessenek, ahhoz nagyon sokat kell dolgoznunk és egy kicsit kevesebbet kell erről beszélnünk. Attól óva intenék mindenkit, hogy úgy tekintsen az elkövetkező hetekre és hónapokra, mint amikor a karácsony előtti időszakban felhajtjuk a füleket, és megnézzük, van-e mögötte csoki” – fogalmazott a politikus.

Azért annyit hozzátett: reméli, a pénzek kérdése “a magyar elnökséget már nem fogja beárnyékolni”. Ez túlzott optimizmust nem jelez, hiszen jövő júliusban kezdődik a magyar elnökség, amit megelőz a júniusi EP-választás. Vagyis, ha addig nem sikerül pontot tenni a vita végére, akkor jó eséllyel az elhúzódik, amíg feláll az új intézményrendszer (az EP, az Európai Bizottság is új felállásban működik majd, ami legkorábban 2024 októberére áll majd fel). Azt ugyanakkor kiemelte: meglátása szerint nincs szükség további jogalkotásra ahhoz, hogy megérkezzenek az uniós pénzek Magyarországra.

Az Európai Bizottság felé eddig benyújtott, de ki még nem fizetett magyar számlákkal kapcsolatban Bóka annyit jegyzett meg: azok a Bizottság asztalán vannak “együtt azokkal az adatokkal és bizonyítékokkal, amelyek alátámasztják, hogy a befogadáshoz szükséges horizontális feljogosító feltételeket teljesítettük, viszont a mérlegelésre szánt határidő még nem járt le”. Ugyanúgy nem kapott még választ a kormány a RePowerEU hitelrészével kapcsolatban, amelyre augusztus legvégén nyújtotta be igényét a magyar kormány.

Bóka egyébként az Európai Parlament elnökének, Roberta Metsolának a meghívására tárgyal Strasbourgban. A tárgyalásról még délelőtt kérdezte a Gulyáságyú Média Metsolát, aki akkor azt mondta: az Európai Parlament “fel fogja tenni azokat a kérdéseket”, amelyekre a magyar kormánynak választ kell adnia ahhoz, hogy a testület hozzájárulását adja a források biztosításához. Ehhez képest Bóka azt mondta, a pénzek kérdése a mostani tárgyaláson nem merült fel.