„Zajlik
A lényeg

Borúlátóan szólt Magyarország fejlődési kilátásairól, Bajnai Gordon, egy nemzetközi konferencián

31/08/2024 18:42

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Borúlátóan szólt Magyarország fejlődési kilátásairól Bajnai Gordon, a Globsec nemzetközi biztonságpolitikai műhely prágai konferenciáján – írja a 24.hu.

"Az uniós csatlakozáskor az volt az elképzelés, hogy Magyarország úgy fog fejlődni, hogy hamarosan úgy élünk majd, mint osztrák szomszédaink. Ez évszázadokon át elképzelhetetlen volt. 14 évvel később viszont már azt látom, hogy a térség minden országának fejlődésében voltak ugyan cikkcakkok, Magyarországon viszont most olyan cikk van, ami után nem biztos, hogy lesz cakk" – mondta Magyarország volt miniszterelnöke.

Bajnai szerint Magyarországon nemcsak demokratikus szempontból volt rossz az elmúlt négy év, hanem masszív strukturális változások történtek. Úgy látja, hogy a magyar társadalom jelentős részét ismét függővé kívánják tenni az államtól, mert így több politikai hatalmat tud gyakorolni a kormányzat. "Lojálisnak kell lenniük, mert függenek az újraelosztástól" – tette hozzá. 

Szerinte a magyar kormány egypártrendszert épít, az állam és a párt úgy fedik egymást, mint a hetvenes-nyolcvanas években fedték. Ez nem csak a gazdaságot változtatja meg, hanem a társadalmat is. A versenyt ez kevéssé teszi fontossá, felváltja helyette az, hogy ki mennyire kötődik a hálózathoz – magyarázta Bajnai Gordon.