„Zajlik
A lényeg

Bűzlik a balatoni ivóvíz

28/09/2024 17:30

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Wilk Valentin

Az ok a szeszélyes időjárás.

Kellemetlen szaga van a Balatonnál az ivóvíznek, aminek oka a szélsőséges időjárás. A rendkívül forró nyár hosszú ideig melegen tartotta a Balaton vizét, a nagy meleg az elmúlt húsz év legnagyobb algavirágzását eredményezte. Szeptember elején azonban a levegő és a víz hőmérséklete hirtelen nagyot esett, mindez pedig az addig nagy tömegben elszaporodott algák gyors pusztulását okozta, ami pedig kellemetlen szagokkal jár. A Borisz-ciklon hatására tapasztalható viharos időjárás erősen felkeverte a tó vizét, ami tovább erősítette a problémát. 

A Balaton vizéből előállított ivóvíz kellemetlen szagát a balatonszéplaki felszíni vízmű ellátási területén lévő településeken tapasztalhatták a felhasználók, tette közzé oldalán a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Több lakossági panasz érkezett Zamárdi, Balatonendréd, Siófok, Ságvár, Siójut, Ádánd, Som, Nyim és Nagyberény településekről.

az ivóvíz azonban így is fogyasztható, az egészségre nem ártalmas. A társaság szakemberei az ivóvizet rendszeresen ellenőrzik az akkreditált laboratóriumukban, a vizsgálatok eredményei alapján mind a az ivóvíz kémiai és a mikrobiológiai paraméterei is megfelelőek.