„Klubrádió
A lényeg

Chicagóban két nemzetközi díjat is nyert a Magyarázat mindenre

21/10/2023 09:58

| Szerző: Klubrádió

A nemzetközi szekció legjobb filmnek járó díja mellett a legjobb forgatókönyvért járót is elhozta Reisz Gábor alkotása.

Chicagóban újabb nemzetközi díjakat nyert Reisz Gábor Magyarázat mindenre című filmje – számolt be a 444.hu a Cirko Film közleménye alapján.

A nemzetközi nagyjátékfilmek szekciójában a legjobb filmnek járó, „Gold Hugo” nevű fődíjat, illetve a a legjobb forgatókönyvért járó „Silver Hugo” díjat is megkapta.

A zsűri indoklása szerint a film:

„zseniálisan meséli el főhőse felnőtté válásának, egyúttal egy ország kulturális változásainak többrétegű történetét. A szellemesen, lebilincselően és intelligensen elbeszélt, gyönyörű történet egy látszólag jelentéktelen eset nyomán bontakozik ki. A kiválóan megírt, megrendezett és eljátszott film nemcsak a felnőtté válás nehézségeivel foglalkozik, hanem behatóan megvizsgálja az emberi természetet is, amikor a döntések meghozatalának ijesztő kihívásával kell szembenéznie.”
Velencei filmfesztivál
 
Reisz Gábor, a
Velencei filmfesztiválon, 2023 szeptemberében, ahol szintén a Magyarázat mindenre kapott díjat.
 
Fotó: Ettore Ferrari / MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari
 

Az 1964 óta megrendezett fesztivál versenyébe játékfilmek, rövidfilmek és dokumentumfilmek mellett animációs filmek és egyetemisták alkotásai is nevezhetők. Az Amerikai Egyesült Államokban ez volt az első filmfesztivál, ahol a FIPRESCI (Nemzetközi Filmkritikusok Szövetsége) zsűrit alakított – írja az eseményről a Nemzeti Filmintézet honlapján.

Számos magyar alkotás került már a fesztivál versenyprogramjába és sokszor sikerült is elhozni a fődíjat. Legutóbb, 2020-ban a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre kapott "Gold Hugo"-díjat.

Reisz Gábor szeptember végén volt Kun Zsuzsa vendége a Klubdélelőttben, az adást ide kattintva tudják meghallgatni.

Címlapi kép: Cirko Film