„Zajlik
A lényeg

Csak másfél év után lehet elérni a koronavírus elleni védőoltást

11/02/2020 20:27

| Szerző: MTI/Klubárdió

A koronavírus elleni védőoltás csak 18 hónap múlva készülhet el, így addig is a jelenleg rendelkezésre álló módszereket kell alkalmazni a terjedés fékezése érdekében – jelentette be az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz azt is közölte, hogy Kínában már csaknem 43 ezer ember fertőződött meg, és 1017-en haltak meg. A megbetegedések 99 százaléka Kínában történt, megítélése szerint a járvány nagyon súlyos fenyegetést jelent a világ többi részére is. Sok a kérdés a vírus keletkezésével kapcsolatban, tette hozzá a főigazgató, ugyanis a betegség először a közép-kínai Vuhan vadpiacán jelent meg, majd "áttörte a fajok közötti akadályt", és most már emberről emberre is terjed cseppfertőzéssel.

A vírust COVID-19-nek nevezték el, erre az esetleg pontatlanságokat vagy stigmatizáló megfogalmazásokat használó más nevek kiküszöbölésére van szükség. Az Egészségügyi világszervezet irányelvei szerint ugyanis tilos bizonyos földrajzi hely, embercsoport vagy állatfaj után elnevezni az új vírusokat.