„Ki
A lényeg

Csák miniszter szerint a koreaiak a rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra mentünk, ők meg keletre

21/07/2023 14:19

| Szerző: Klubrádió

A magát kultuszminiszternek nevező, Klebelsberg Kunó utódának tartó Csák János arról is beszélt, hogy szerinte Amerika egy halott, aminek még nő a körme, de már nincs mögötte lélek.

„A koreaiak nekünk rokonaink, csak Dzsungáriából mi nyugatra jöttünk, ők meg keletre mentek”, a közös pedig most bennünk például a K-pop. „Koreában tőlünk kaptak vissza dallamokat, és mérhetetlenül boldogok ennek hatására” – legalábbis Csák János kulturális és innovációs miniszter szerint, akinek tusványosi fejtegetéseit a Telex foglalta össze.

A magát kultuszminiszternek nevező Csák kijelentette azt is: „én komolyan veszem, hogy Klebelsberg Kuno utódja vagyok”. Klebersberg vallás-és közoktatásügyi, valamint rövid ideig belügyminiszter is volt a Horthy-korszakban. (Klebelsberg egyébként nem titkoltan "csodálta" azt, amit Benito Mussolini fasiszta diktátor Olaszországban felépített – a szerk.)

Csák ezután több nagy megfejtést vezetett elő elő arról, szerinte mi a kultúra. Például:

  • „a kultúra nem úgy van, hogy csak úgy csomagként lepottyan”;
  • „a kultúrát a családban adjuk át, ott kezdődik, hogy beszélsz a feleségeddel, hogy beszélsz a férjeddel”;
  • „az egész kultúra maga egy innovációs kultúra, a változás kultúrája, arról szól, mi az, amit elengedek, és mi az, amit magamnak tartok”;
  • „ha nem szánunk rá időt, el fog fogyni a kultúra”;
  • „kultúra, amikor énekelünk, civilizáció az, amikor hallgatjuk, hogy mások énekelnek”;
  • az Egyesült Államoknak nagy a cselekvőképessége, de nincs közös identitása, amire támaszkodhat, így meg olyan az egész, „mint a halott, akinek nő a körme. Történik a dolog fizikailag, de már nincs ott mögötte a lét”;
  • identitás nélkül „testi gépek, ösztönlényeg lennénk”, és identitás nélkül nincs önrendelkezés.

A ChatGPT-hez kapcsolódóan arról is beszélt, hogy „a gépnek nincsenek érzései, a gép nem fárad el, nem iszik bort”. Szerinte az a nép, amely elveszíti a közvetlen érintkezés képességét, elveszett. Ez szerinte elsősorban a családon belül tud megvalósulni, ezért támogatja őket a kormány.