„Klubrádió
A lényeg

Direkt36: Orbánék titokban finanszírozták az egyik legnagyobb európai tévécsatorna felvásárlását

11/04/2024 21:11

| Szerző: Klubrádió

Két éve vette meg egy jó magyar kormányzati kapcsolatokkal rendelkező portugál üzletember az Euronews nevű tévécsatornát. A Direkt36 egy francia és egy portugál újsággal közösen kiderítette, hogy a pénz nagy részét egy magyar állami tőkealap és a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplője biztosította – írja a portál.

Jelenlegi árfolyamon 17,5 milliárd forintot, vagyis 45 millió eurót költött el a Széchenyi Alapok (SZTA) nevű tőkealap 2021-ben arra, hogy hozzájáruljon az Euronews csatorna felvásárlásához – olvasható a Direkt36, a portugál Expresso és a francia Le Monde közös oknyomozásából született cikkben.

A csatornát Pedro Vargas Santos David portugál üzletember vette meg, akinek konzervatív politikusként dolgozó apja baráti viszonyt ápol Orbán Viktorral. David a European Future Media Investment Fund (EFMIF) nevű befektetési alapot használta az üzlethez, a 150 milliós vételár nagyjából felét, 85 milliót saját forrásból, a fennmaradó összeget hitelből fedezte. Ennek a 85 milliónak közel fele érkezett attól az SZTA-tól, amelynek kuratóriumi elnöke Varga Mihály pénzügyminiszter volt, de nem ez az egyetlen magyar kötődés. Az EFMIF egyik befektetője ugyanis 12,5 millió euró értékben kapott hosszú lejáratú kölcsönt a kormányzati propagandagépezet egyik régi szereplőjétől – írják a cikkben.

A Direkt36 beszámol arról is, hogy miért állhatott érdekében a magyar kormányhoz közeli szereplőknek az Euronews-üzlet. A befektetést előkészítő dokumentumok egyikében például a célok között említik az együttműködést egyetemekkel a „baloldali eszmék és elfogultság / egyoldalúság enyhítése” érdekében. Ugyancsak szó volt arról, hogy a “vízió” az „EU legbefolyásosabb és leginformatívabb médiumának létrehozása, Brüsszel elszámoltathatóságának és számonkérhetőségének missziójával”.

A lap megkereste Orbán Viktor sajtófőnökét, Havasi Bertalant, aki azt állította, semmit nem tudnak az ügyletről, Guillaume Dubois, az Euronews vezérigazgatója pedig a Le Monde-nak azt mondta, hogy nem volt tudomása a magyar állam szerepéről az ügyletben. Hozzátette, szerinte semmilyen nyomás nem éri a szerkesztőséget a magyarországi tudósításokkal kapcsolatban.