„Zajlik
A lényeg

Döbbenet és elhatárolódás a pápa nőkről szóló mondatai után

29/09/2024 12:19

| Szerző: Klubrádió

Sokkolta és Ferenc pápát bíráló közlemény kiadása követte az egyik patinás belga katolikus egyetemen az egyházfőnek a nők társadalmi feladatairól tett kijelentéseit.

Hitetlenkedve fogadták a belgiumi Louvain-la-Neuve katolikus egyetemen (UCLouvain) az intézményben felszólaló Ferenc pápa nők társadalmi szerepéről és helyzetéről mondott szavait. Az egyházfő egy közönség előtti szombat délutáni beszélgetésen vett részt, ahol egyetemi hallgatók és professzorok levelére is válaszolt, amelyben a római katolikus egyház nőkről szóló tanításáról kérdezték.

 
2024. szeptember 28., szombat - Ferenc pápa a belgiumi Louvain-la-Neuve katolikus egyetemen (UCLouvain) Forrás: The Breaking Byte/YouTube
 

A Guardian beszámolója szerint az összejövetelen hangosan felolvasott levélben a hallgatók azt firtatták, milyen szerepet játszott az egyház a női alárendeltség, az igazságtalan munkamegosztás, és az ebből fakadó női szegénység kialakulásában. Az egyház története során a nőket láthatatlanná tették. Mi a helye tehát a nőknek az egyházban?” – áll a levélben.

Ferenc pápa azonban kritikusai szerint nem adott valódi választ, arról kezdett értekezni, hogy az egyházat jelentő olasz főnév (chiesa) tulajdonképpen nőnemű, a nők pedig isten népében lányok, testvérek, anyák. Hozzátette, a női lét a termékeny befogadásról, a gondoskodásról és az életet adó elköteleződésről beszél számunkra. Nem szólt azonban semmilyen a nők szerepéhez kapcsolódó reform tervéről.

Ezt követően az egyetem közleményt adott ki, amelyben a pápa nők társadalmi szerepéről szóló állásfoglalását deterministának és reduktívnak nevezte. „Mindannyiunkat sokkolt” – mondta a pápa megszólalása után az egyik hallgató, a 22 éves Valentine Hendrix. Szerinte az egyházfő a nők szerepét a gyerekszülésben, az anyai és feleségi feladatokban jelöli meg, épp arról beszél, amivel szemben a mai nők épp emancipálódni szeretnének.

Jean-Pascal van Ypersele, a belga egyetem klimatológusa pedig azzal kommentálta az egyházfői mondatokat, hogy Ferenc pápa nem tudott felnőni a feladathoz.