„Klubrádió
A lényeg

Donáth Anna szerint Magyar Péter színrelépésével veszélyes magatartásminták szabadultak el

11/04/2024 16:14

| Szerző: Klubrádió

Donáth Anna szerint Magyar Péter színrelépésével veszélyes magatartásminták szabadultak el az ellenzéki világban, amik mellett egy szabadságszerető, liberális embernek nem szabad szó nélkül elmennie.

Donáth a Facebook-oldalán közzétette videóban úgy fogalmazott Magyar Péternek címezve:

"Most azért szólalok meg, mert azt látom, hogy a színre lépéseddel olyan magatartásminták szabadultak el az ellenzéki világban, amik mellett egy szabadságszerető, liberális embernek nem szabad szó nélkül elmennie."

A Momentum elnöke szerint ilyen az a logika, hogy aki nincs velem, az ellenem van. „A senkinek nem lehet igaza, csak nekem mentalitással tényleg csak a falhoz lehet csapni újra és újra ezt az országot, ahogy ezt most a saját bőrünkön tapasztaljuk. Sőt, az elmúlt tizennégy éve ebben éltünk” – magyarázta.

"Én egy olyan országot szeretnék, ahol az oknyomozó újságíró tényleg nyugodtan megírhatja a cikkét, mert a közvélemény és az intézményeink megvédik. És nem kell attól tartania, hogy lepropagandistázzák, vagy azonnal szétszedik" – mondta Donáth. Ezzel a hvg-s Dezső Andrásra utalt, akit Magyar Péter először propagandistának nevezett, majd bocsánatot kért tőle. Dezsővel készült interjúnkat itt olvashatják.

Donáth Anna beszélt arról is, hogy egy olyan országban szeretne élni, ahol egy közéleti youtuber elkészítheti a videóját, nem kell attól tartania, hogy amiatt bárki megfenyegeti. Ezzel Pottyondy Edinára utalt, aki a szintén a Facebookon azt írta, nincs lelkiereje megcsinálni e heti videóját, mivel megrémíti „az az elfogult őrület, ahogy Magyar Péterhez viszonyul az ellenzéki világ egy része”.

„Borzalmas azt látni, hogy oda jutottunk, hogy bizonyos közszereplőket nem lehet egyszerűen kritizálni, mert a rajongótáboruk azonnal a kritikus torkának esik” – írta a Momentum elnöke, aki szerint Magyarnak abban igaza van, hogy az Orbán–Gyurcsány-tengelyt kell meghaladni, azonban arra kérte őt, hogy segítsen „megteremteni azt az újfajta, pozitívabb légkört, amire nagy szüksége van ennek az országnak”. Ugyanakkor azt is közölte: úgy látja, hogy a céljaik nagyrészt közösek.  „Egyrészt Orbán Viktor rendszerének a bukását szeretnénk, másrészt egy új, fejlődő Magyarország megteremtését”.  

Magyar kommentben szinte azonnal reagált is. Azt írta, „továbbra is az lenne a kérésem, hogy ne adj a számba olyan mondatokat, amiket nem mondtam, illetve ha idézel, akkor azt pontosan tedd. Köszönöm. A tanácsokat is köszönöm. Ahogy látod, kritikát, vagyis inkább aljas, hazug lejáratást kapok eleget. Nem gondolom, hogy elugrottam volna előlük, vagy hátráltam volna. Azt sem hiszem, hogy miattam ne mondaná el valaki a véleményét, legyen az youtuber vagy más. Sőt éppen úgy látom, hogy a színre lépésem óta rengeteg ember újra mer/akar véleményt nyilvánítani közéleti és jogi kérdésekben”.