„Ki
A lényeg

Egymilliárd eurós hitelt vett fel Kínától a magyar kormány

25/07/2024 09:28

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Bejelentés nélkül.

Kormányzati bejelentés nélkül, egymilliárd eurós hitelt vett fel a magyar állam Kínától, az összeget áprilisban már le is hívta – vette észre a Portfolio.hu az Államadósság Kezelő Központ oldalán feltüntetett adatokból.

A hitelt a Kínai Fejlesztési Banktól, a Kínai Eximbanktól, valamint a Bank of China magyar ágától vette fel a magyar állam, három éves futamidőre. Ennek részletei nem ismertek, annyit tudni, hogy a hitel változó kamatozású, a törlesztés ütemezése nem ismert, így az sem, pontosan mennyit kell visszafizetnie a magyar államnak, amelynek adóssága már februárban 133 milliárd euró volt. Ezt fejelte meg 0,6 százalékkal a kínai hitel, amely a kötvénytartozásokat nem számolva a legmagasabb a magyar állam fennálló hiteltartozásai közül.

A kormányzat igyekezett átcsoportosítani a tartozásait, hogy hiteleket inkább belföldön, a lakosságot állampapír vásárlására ösztönözve, és kevésbé külföldről szerezze be. Ezzel szembe megy a kínai hitelfelvétel.

Ez a hitel nem kötődik a kínai forrásokból épülő, szakértők szerint 979 év alatt megtérülő Budapest-Belgrád vasútvonalhoz – írja összefoglalójában a Telex. Arra a magyar állam másik tételként jelenlegi árfolyamon 820 millió eurót vett fel, szintén a Kínai Eximbanktól.

A lap kérdésére az ÁKK azt a választ adta: "A China Development Bank, az Export-Import Bank of China és a Bank of China Limited Magyarországi fióktelepe pénzintézetekkel kötött 1 milliárd euró összegű hitelmegállapodással többek között infrastrukturális és energetikai fejlesztések finanszírozhatók. Az ügylettel az államadósság devizaaránya továbbra is a határértéken belül, 28,9%-on maradt, amely jóval kedvezőbb a 2010-es 50% feletti szintnél."