„Zajlik
A lényeg

Egyre több az elhagyott csecsemő a kórházakban, és ott is ragadhatnak

24/09/2024 09:37

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Lőrincz Csaba

Az ilyen esetekben érvényes örökbefogadási szabályt ugyan könnyítették, de az állami ellátórendszert, a nevelőszülői hálózatot, a családtámogatást nem erősítették meg.

Az utóbbi három hónap adatait figyelembe véve 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak – közölte a Belügyminisztérium a Népszava kérdésére. A Gyermekjogi Civil Koalíció 2023-ban még arról írt, hogy 50–100 csecsemő várakozik több hónapig kórházi körülmények között.

A Gyermekjogi Civil Koalíció akkor azt kérte a döntéshozóktól, vizsgálják ki a „kórházi gyermekügyeket”, tekintse át a gyermekjóléti és gyermekvédelmi ellátórendszer hiányosságait, különös tekintettel a csecsemők elhelyezési nehézségeire, örökbefogadásukra, a nevelőszülők helyzetére.

A Népszava azt írja, az ilyen esetekben érvényes örökbefogadási szabályt ugyan könnyítették, de az állami ellátórendszert, a nevelőszülői hálózatot, a családtámogatást nem erősítették meg. A Belügyminisztérium adatai szerint már 280 és 300 közé tehető azoknak az elhagyott csecsemőknek a száma, akik kórházban vannak. Vagyis a 2023-as felméréssel összevetve egy év alatt három-hatszorosára nőtt számuk. A belügy szerint van olyan baba, aki egy éven át kórházban marad.