„Ki
A lényeg

Ekkor omolhat össze a magyar nyugdíjrendszer a szakértő szerint

21/08/2024 12:03

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Gőzsy Kati

A magyar nyugdíjrendszer összeomlása már a nyakunkon van, komoly változtatásra lenne szükség. A nyugdíjszakértő figyelmeztet: 2038-ban belépnek a nyugdíjasok közé az első Ratkó-unokák.

„Az ország demográfiai szerkezete változáson megy át, lényegében öregszik a társadalom, amire fel kellene készülni, és a finanszírozási struktúrát ehhez igazítani” – mondta Farkas András, a NyugdíjGuru News alapítója az RTL-nek. 

Nincs sok időnk, ha a magyar nyugdíjrendszer megmentéséről van szó, a hagyományos felosztás szerint ugyanis az aktív dolgozók járulékfizetéséből lesz majd a magyar embereknek nyugdíja. Azaz elvileg minél többen dolgoznak, annál kisebb részt kell vállalniuk a nyugdíjcélú terhekben a munkavállalóknak. Sajnos azonban egyértelműen látszik, hogy a nyugdíjasok aránya folyamatosan emelkedik Magyarországon, amit az adózásra kötelezettek száma nem képes követni. Így a rendszer nem fenntartható és – ha nem változtat a kormány – egyszerűen összeomlik.

A nyugdíjszakértő figyelmeztet: 2038-ban belépnek a nyugdíjasok közé az első Ratkó-unokák, vagyis az 1973-ban születettek. Utána pedig egészen 1977-ig minden évben sokan születtek, és ha ők nyugdíjba mennek, akkor a jelenlegi éves 90-100 ezer új nyugdíjas szám felemelkedik 160-170 ezer főre. Ezt a nyugdíjigényt a jelenlegi szabályozással szinte lehetetlen lenne kielégíteni. 

A szakértő szerint más országok már léptek az ügyben, legutóbb Lengyelország. Lehetséges megoldás a foglalkoztatói nyugdíjpillér bevezetése, amit egyre több uniós tagállam alkalmaz. Ennek lényege, hogy mindenki a saját fizetéséből tenne félre a nyugdíjas éveire, amit adókedvezménnyel ösztönözne az állam. 

A magyar kormány idén június végére vállalta, hogy előáll egy nemzetközi szakértők tudására is építő tanulmánnyal a nyugdíjreformról, de ez azóta még nem történt meg. 

A szakértő szerint azoknak mindenképpen hasznos elkezdeni a nyugdíjcélú takarékoskodást, akik néhány év múlva nyugdíjba mennek. Farkas András úgy véli, legalább 10 évvel a nyugdíjba vonulás előtt érdemes valamilyen előtakarékossági formát választani annak érdekében, hogy szemmel látható járadékot kapjunk. Nagy valószínűséggel ez az összeg még így is kevesebb lesz, mint amit fizetésként kaptunk, de a nagyobb mértékű életszínvonal-esést kompenzálhatjuk, ha előrelátóak vagyunk.