„Támogassa
A lényeg

El a kezekkel a gyerekektől címmel indult fáklyás felvonulás a Kossuth térre

21/02/2024 18:25

| Szerző: Klubrádió

Az Országos Közös Akarat szolidaritási fáklyás megemlékezést kezdett szerdán öt órától a budapesti Szent Gellért téren, ahonnan a résztvevők a Kossuth Lajos térre vonulnak. Az "Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől!" címmel meghirdetett demonstráción a bántalmazott gyermekekért állnak ki.

A hivatalos kezdési időpontban körülbelül 200-300 résztvevő – túlnyomó többségében középiskolás és egyetemista – és viszonylag sok rendőr jelent meg a Szent Gellért téren, írja a Telex.

Meleg Sándor, a szociális munkások országos egyesületének elnöke, egyetemi oktató beszédében köszönetet mondott a többi szociális és gyermekvédelmi dolgozónak, „akik miatt egyáltalán működik még az ellátórendszer” a politikai lojalitás alapján kiválasztott vezetők, a túlterhelés és más rossz körülmények ellenére.

Szerinte a kormány által a napokban bejelentett – részletesen még nem ismert – szigorítások is csak látszatintézkedések, hiszen a kormánypárti képviselők nem mennek el a kérdéssel foglalkozó parlamenti bizottsági ülésekre. A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekekkel, idősekkel, hajléktalanokkal foglalkozó ellátással is gondok vannak, miközben a kormány sok társadalmi csoportot kifejezetten büntet és diszkriminál. Hangsúlyozta, "a változást ki kell harcolni, és együtt kell kiharcolni!".

Bercsek Blanka, a szervező Egységes Diákfront tagja felhívta a figyelmet arra, hogy a kegyelmi ügyben ugyan lemondott két politikus, de elfelejtették az áldozatokat. A gyerekeknek annyi volt a bűne, hogy kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, segítséget kérni pedig nehéz, mert nem tudják, hogy kiben bízhatnak – emelte ki. Nem számíthatnak támogatásra a traumájuk feldolgozásában vagy akár abban, hogy nem kell újra látniuk a bántalmazójukat. Vannak ezért köztük olyanok, akik az öngyilkosságot választják. "Legyen ez az emlékezés ideje, és ne a haragé" – fogalmazott.

A 24.hu tudósítása szerint a Gellért térről elindulva jelentősen felduzzadt a tömeg, és a Szabadság hídon becslések szerint már ezren vonulnak a Kossuth tér felé. A tömegben olyan táblákat lehetett látni, mint "Maga a rendszer a hiba", vagy "K. Endre most is gyerekek között lehet!".

A kegyelmi ügy azután robbant ki, hogy kiderült, Novák Katalin köztársasági elnök a tavalyi pápalátogatás apropóján kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét: kényszerítette az egyik kiskorú áldozatot, hogy hamis vallomást írjon alá.