„Zajlik
A lényeg

Élet az orosz-ukrán-béketárgyalás után: drasztikus változásokat ígérnek az oroszok

29/03/2022 15:36

| Szerző: Klubrádió

Kedden Törökországban tárgyalt egymással az orosz és az ukrán békedelegáció, ennek eredményéről nem sokat tudni. Az ukránok jelezték, hajlandók tárgyalni Ukrajna semlegességéről, vagyis Ukrajna nem csatlakozna a NATO-hoz, amely katonai létesítményt sem hozhatna létre a területén. Cserébe biztonsági garanciákat kérnek.

Ukrajnai háború
 
Ukrajnai háború
 
Isztambul, 2022. március 29. A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában. MTI/AP/Török elnökség
 

 

Az orosz védelmi miniszterhelyettes azt mondta a tárgyalás után, hogy Oroszország „drasztikusan” csökkenteni fogja a Kijevre és Csernyihivre összpontosító katonai tevékenységét.

Oroszországnak nincs szándékában atomfegyvert bevetni, mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő, aki azt is kijelentette, hogy katonai értelemben Oroszország minden célját el fogja érni Ukrajnában.

Egy rakétatalálatban legalább heten meghaltak és huszonketten megsérültek Mikolajiv központi kormányépületében.

Az ukrán hadsereg több hadszíntéren sikeres ellentámadást hajtott végre az oroszok ellen.

Négy napja maradt arra a Gazpromnak, hogy kidolgozza, a vevői hogyan tudnak rubelben fizetni a gázért. Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban arra utasította a Gazpromot, illetve a jegybank és a pénzügyminisztérium vezetőit, hogy át kell térni a gázszállítások rubelben való kifizetésére. (444, Telex, Portfolio)