„Zajlik
A lényeg

Elítélte az EP, hogy Orbán moszkvai útjával "kirívóan megsértette" az uniós alapszerződéseket

17/07/2024 14:21

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Az Európai Parlament (EP) szerdán elfogadta az Ukrajna támogatásáról szóló állásfoglalását, amely szerint Orbán Viktor "kirívóan megsértette az EU alapszerződéseit és közös külpolitikáját", amikor az EU Tanács magyar elnökségének kezdete után nem sokkal úgynevezett békemisszióra utazott Oroszországba. Magyar Péter nem ért egyet azzal, hogy a szöveg azzal vádolná Orbán Viktort: visszaélt a vétójogával Ukrajna támogatásánál.

Az EP közleménye szerint a szöveg végleges változata kimondja: Orbán Viktor „kirívóan megsértette az EU alapszerződéseit és közös külpolitikáját”, amikor az EU Tanács magyar elnökségének kezdete után nem sokkal „békemisszióra” utazott Oroszországba. (Korábban a Tanács jogi szolgálata is arra jutott, hogy a magyar miniszterelnök uniós alapelvet sértett.) A szöveg szerint ennek következményei kell, hogy legyenek. A testület úgy látta, hogy a magyar miniszterelnök törekvései „lényegtelenek”, amit az mutat, hogy nem sokkal a moszkvai távozása után támadás ért egy ukrán gyerekkórházat – ismerteti a Telex.

A képviselők üdvözölték, hogy a lefoglalt orosz jegybanki vagyont az ukrán katonai erőfeszítések támogatására használják. (A döntést a magyar kormány megkerülésével hozták, ami emiatt vizsgálja a jogi lehetőségeket.) A képviselők azt kérik, hogy az EU és a tagállamok növeljék a katonai segítséget, amíg és ahogyan arra szükség van.

A szövegben ismét leszögezik, hogy továbbra is támogatják Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül (azaz például a 2014-ben elfoglalt Krímet is vissza kellene kapnia). Felszólítja rá az EU-t, hogy tartsa fenn és terjessze ki az Oroszország és Belarusz elleni szankciókat.

A végső szavazási arányon nem igazán látszott, hogy a szélsőjobboldali képviselők számának növekedése: a javaslat 495 igent kapott 137 nem és 47 tartózkodás mellett.

Magyar Péterék sok mindennel nem értenek egyet

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: nem tudják teljesen támogatni az Ukrajnáról szóló határozattervezetet. Az eredeti szöveg nekik nagyon sok tekintetben nem elfogadható, és ezt a frakciójukat, a jobbközép Európai Néppártot vezető Manfred Weberrel is közölte. Nem értett egyet többek között azzal, hogy a szöveg azzal vádolná Orbán Viktort: visszaélt a vétójogával Ukrajna támogatásánál.

Dobrev Klára viszont előre jelezte: a DK EP-képviselői minden elemével együtt megszavazzák az Ukrajnáról szóló határozatot, „a Fidesz és a Tisza képviselői pedig szégyelljék magukat”. Többek között azt írta: „nem vagyunk hajlandók megvédeni Orbán Viktort, amikor a nemzet ellen dolgozik. Nem fogadjuk el, hogy a mi nevünkben Vlagyimir Putyin ügynökeként repkedjen a világban, és a közös európai érdekek ellen dolgozzon. Megszavazzuk, mert aki Ukrajna támogatása ellen szavaz, az egyben Magyarország biztonsága és önállósága ellen szavaz”, és nem akarják, hogy „újra orosz tankok álljanak a magyar határon”. 

(Kiemelt kép: Flickr.com)