„Zajlik
A lényeg

Eljárás indulhatott Brüsszelben a 35 éve bérbeadott magyar sztrádák ügyében

12/04/2023 09:50

| Szerző: Klubrádió

Majdnem egy éve hirdette ki Rogán Antal kabinetminiszter, hogy a Themis magántőkealap  konzorcium (konkrétabban Mészáros lőrinc és Szijj lászló) nyerte meg az autópályák építésének és karbantartásának koncessziós jogát a következő 35 évre.

A bejelentéskor a tárcavezetőt meg is kérdezték a sajtótájékoztatón, hogy nem tart-e a kormány bármilyen EU-s vizsgálattól az ügyben, de Rogán Antal akkor határozott nemmel válaszolt, mivel uniós források nem érintettek az új, szerződéses rendszerben.

 
Autópálya Fotó: Pixabay
 

 

Most viszont a Portfolio több forrása is megerősítette, hogy panasz érkezett az Európai Bizottsághoz a sztrádakezelés koncesszióba adásával kapcsolatban, jelenleg pedig az előzetes értékelés zajlik, a magyar kormányt pedig már tájékoztatást kérve meg is keresték az ügyben. Az Európai Unió végrehajtó szervének sajtóosztálya nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

A lap tudomása szerint versenyjogi panasz érkezett a koncessziós eljárással kapcsolatban, mivel egyes piaci szereplők szerint az alvállalkozói szerepet is csak egy "szűk kör" töltheti be – írta a Portfolio.