„Támogassa
A lényeg

Elutasították Matolcsy Ádám cégét egy állami beszerzésen

1/08/2023 15:47

| Szerző: Klubrádió

Érvénytelenné nyilvánították a cég ajánlatát.

Ötmilliárd forint értékben rendelt oktatási bútorokat és kapcsolódó szolgáltatásokat a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A hét jelentkező cég közül hat ajánlatát be is fogadták, egyedül Matolcsy Ádámnak, a jegybankelnök fiának cégét, a Balaton Bútor Kft.-t utasították el május elején – számolt be a K-Monitor.

Indoklásként a hivatal azt írta, hogy a cég ajánlata „egyéb módon nem felel meg az ajánlati felhívásban és a közbeszerzési dokumentumokban, valamint a jogszabályokban meghatározott feltételeknek”. A K-Monitor idézi a bírálatról szóló összegzést is, amiből kiderült, hogy nem küldtek be egy „Cegnev_OKTB22_mod.xlsx” ajánlati Excelt, és hiába adtak meg máshol ajánlati árakat, az ajánlatkérő az ebben szereplő árakat vette volna alapul. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság a hiánypótlásra nem adott lehetőséget.

Pedig a jegybankelnök fiának már bőven volt tapasztalata az állami bizniszekkel. Matolcsy Ádám 2015-ben szerezte meg a Balaton Bútort a Növekedési Hitelbanktől kapott hitel segítségével. Ezt akkoriban Matolcsy György unokaterstvére, Szemerey Tamás vezette. Hamarosan már az Országos Bírói Hivatalnak és a Testnevelési Egyetemnek is szállítottal bútorokat. Közben Matolcsy Ádámnak az akkor már kormánypropagandát toló Origo megvásárlására is volt pénze. Ekkor mondta azt is, hogy „egy közbeszerzésen való győzelem minden, csak nem ajándék” – idézi fel a 444.hu.

Hozzáteszik: a koronavírus alatt, 2020-ban a kormány a bútorgyártó cégnek csaknem háromszázmilliós támogatást adott 2020-ban. Majd annyira felbátorodnak, hogy Matolcsy Ádám már a saját apja által vezetett jegybanknak szállította a bútorokat. Erről a rendőrség később annyit mondott, hogy etikai kérdéseket vethet fel, azonban ez nem indokolja büntetőjogi intézkedések megtételét.

Sőt, Matolcsy Ádám haverja, Száraz István Matolcsy Ádám apjától kapott 700 milliós megbízást.