„Zajlik
A lényeg

Elveszik a nagyvárosok iparűzési adóját és újraosztják

8/10/2024 12:55

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Kovács Gaby

Elvonják a városok iparűzésiadó bevételének egy részét következő évtől és a járásokhoz irányítják. A területfejlesztési alapból visszapályázható keret 65 milliárd forintot tesz ki. Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter bejelentése alapján januártól minden magyarországi járás garantált éves fejlesztési forráshoz juthat, ugyanakkor a nagyobb iparűzésiadó-bevételre számító városok az új program vesztesei lesznek majd. 

A miniszter szerint a program célja a területi felzárkózás elősegítése. A járások arra az összegre pályázhatnak, amit az iparűzési adó 2025-ös többletéből szednek be, de ha ez a többlet egy járásban nem éri el az évi 250 millió forintot, akkor a költségvetés kiegészíti azt. „Azaz legalább 250 millió forintos keretre pályázhat minden járás, a vármegyeszékhely-központú járások esetében ez az összeg 500 millió forintot jelent” – mondta Navracsics.

A tervek szerint összességében 141 járás jut nagyobb fejlesztési forráshoz, mint ami az iparűzési adó többlete lenne, és 33 olyan járás van, aminek 250 millió forint feletti többlete lesz 2025-ben.