„Zajlik
A lényeg

EP: Deutsch Tamás a költségvetési, Magyar Péter a mezőgazdasági bizottságba került be

19/07/2024 21:01

| Szerző: Klubrádió

Az Európai Parlament (EP) pénteken közölte, melyik szakbizottságokban kapnak helyet a magyar képviselők.

Ezek a téma szerinti, kisebb csoportok készítik elő a döntéseket, mielőtt a teljes EP elé kerülnének.

A Fidesz listavezetője, Deutsch Tamás az egyetlen magyar, aki bekerült a költségvetési bizottságba. Az EP egy új rendszert vezet be, ahol ez a testület minden jogszabály-tervezetet véleményezhet, így várhatóan megnő a súlya.

Deutsch a külön működő költségvetési ellenőrzési bizottságba is bekerült. Ez időnként a tagállamokba is ellátogat. Legutóbb tavaly járt Magyarországon, 2017-ben a felcsúti kisvasúttal is utaztak a tagok. Itt a Tisza Pártból Kollár Kinga és a DK-s Molnár Csaba kapott még helyet.

Deutsch az egyik legnagyobb költségvetésű uniós politikával, a regionális fejlesztésekkel foglalkozó bizottságban is tag, így ő az egyedüli magyar, aki három testületben is helyet kap. (A szintén fideszes Győri Enikő két bizottságba és egy albizottság került be.) Deutsch a tiszás Gerzsenyi Gabriellával és a DK-s Dobrev Klárával együtt ülhet majd.

Magyar Péter a másik olyan bizottságba, a mezőgazdaságiba ül, ami mögött sok a pénz, az uniós költségvetés nagyjából harmada megy erre. Nem meglepő módon a magyarok közül Győrffy Balázzsal, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökével ül majd együtt, aki előkelő helyre került a témát kiemelten kezelő Fidesz listáján.

Magyar – Dobrevvel és a fideszes Schaller-Baross Ernővel – az alkotmányügyi bizottságba is beül, így az alapfeladatai mellett a két testületben végzett munkájával kell majd össszeegyeztetnie a pártépítést.

(via Telex.hu)