„Köszönjük
A lényeg

EP-képviselők felháborodtak, szerintük szégyen, hogy Ursula von der Leyen hamar távozott a Magyarország-vitáról

17/01/2024 19:30

| Szerző: Klubrádió

Felháborodottan fogadta az Európai Parlament több képviselője, Ursula von der Leyen bizottsági elnök ott hagyta a Magyarországról szóló vitát – írja a Politico, amely cikke címében az elnököt egy szójátékkal Ursula von der Leavingnek, azaz távozónak nevezi.

Az elnököt arról a sokak által vitatott megegyezésről kérdezték, amelynek értelmében decemberben több milliárd eurónyi uniós támogatáshoz juthatott hozzá a magyar kormány – ismerteti a 444.hu. Az EP kereszténydemokrata, szocialista, liberális, zöld és szélsőbalos pártjai kedden közös határozati javaslatot nyújtottak be, ami a magyar kormányt és a vele szemben túl engedékeny Európai Bizottságot számon kérné.

„Az Európai Bizottság elnöke – mint mindig – meghallgatja a felszólalók első körét, majd eltűnik. Ezt tiszteletlenségnek tartom az Európai Parlamenttel és szerződéses kötelezettségeivel szemben” – jelentette ki Sophie in 't Veld holland EP-képviselő az elnök korai távozása után.

Von der Leyen kedden beszédet mondott, amelyben megvédte a megállapodást, amelynek alapján mintegy 10 milliárd eurót szabadítottak fel Magyarország számára. „Magyarország új törvényt fogadott el az igazságügyi reformról – mondta beszédében. – Erre volt szükség ahhoz, hogy megfeleljen a kohéziós alapok feltételeinek, ezt kértük, és ezt teljesítette.” Emellett további mintegy 20 milliárd eurónyi uniós forrás befagyasztva maradt – fogalmazott von der Leyen.

A különböző EP-frakciók azonban egyetértenek abban, hogy a Bizottság által kért magyarországi jogszabály-módosítások nem elégségesek és/vagy nem valósultak meg, „az elfogadott intézkedések nem nyújtanak elegendő biztosítékot a politikai befolyással szemben, és vagy megkerülhetők, vagy nem megfelelően alkalmazhatók”.

Ursula von de Leyen valóban nem várta meg a vita végét, távozása után Dimitriosz Papadimoulisz görög képviselő, az EP egyik alelnöke arról beszélt, „a tény, hogy von der Leyen asszony nincs jelen, sértés az Európai Parlamentre nézve”.

A magyar kormánnyal kritikus német zöldpárti Daniel Freund továbbra is úgy szólt von der Leyenhez, mintha még a teremben lenne. „Hagytad magad megzsarolni, a történelem legnagyobb kenőpénzét fizetted ki” – mondta jóval azután, hogy az elnök már távozott.

A Politico egyébként megemlítette Orbán Viktor kávézását is a legutóbbi EU-csúcson, mondván, nem a magyar miniszterelnök az egyetlen, aki elhagyja a termet.

(Kiemelt kép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)