„Zajlik
A lényeg

EP-választások: A Závecznél a Fidesz 45, a Tisza 27 százalékon áll

4/06/2024 18:42

| Szerző: Klubrádió

Azok között, akik biztosra ígérik a részvételüket és tudnak pártlistát választani a kínálatból. A teljes népességen belül a Fidesz 31, a Tisza 19 százalékot kapna a felmérés szerint.

A Závecz május 24. és június 2. között végzett, ezer ember megkérdezésével készült közvélemény-kutatása alapján is a Fidesz-KDNP vezeti a pártok EP-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja.

A második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik a DK-MSZP-Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik. A teljes népességen belül a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor és a Jobbik 1-1 százalékon áll.

A biztos részvételt ígérő, és az EP-listák között választani tudók körében a Fidesz-KDNP 45 százalékon áll, a Tisza Párt 27, a DK-MSZP-Párbeszéd listája pedig 11 százalékos.

A Závecz szerint a statisztikai szempontokat, hibahatárokat is figyelembe véve az adatfelvétel idején két párt esélyes még a bejutásra. A Mi Hazánk a biztos listaválasztóknál áll 5 százalékon, a Momentum 4 százalékot érne el, a Kétfarkú Kutyapárt 3, az LMP 2 százalékos. (A listákra a listavezető nevével együtt kérdeztek rá a felmérésben, tehát felsorolták mások mellett Deutsch Tamást, Magyar Pétert, Dobrev Klárát, Toroczkai Lászlót és Donáth Annát is.)

Ezen adatok alapján a Fidesznek 11 mandátuma lenne, a Tisza Pártnak 7, a DK-MSZP-Párbeszéd listának 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe. Ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, a Fidesz mandátumszámát valószínűleg nem módosítaná, feltehetően a Tisza Párté csökkenne eggyel.

(Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán)