„Támogassa
A lényeg

A Vígszínházból botrányosan távozó Eszenyi Enikő újra rendezhet, volt kollégái kiakadtak

17/06/2021 13:23

| Szerző: Klubrádió

Eszenyi az őszi évadban már újra rendezhet, a kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban.

Eszenyi Enikő, a Vígszínházból tavaly hatalmas botrány után távozó igazgató a Cseke Péter vezette kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban A cirkuszhercegnő című darabot rendezi majd – írja a 24.hu

Eszenyi Enikő
 Fotó: Dömölky Dániel / Facebook
 

A vidéki színház múlt heti bejelentése nagy felháborodást váltott ki Eszenyi volt kollégáiból, akik elfogadhatatlan munkamódszereire, mérgező légkörre panaszkodtak a volt igazgató vezetése idején.

A Blikk több színészt is megkérdezett a hír kapcsán: 

"Eszenyi Enikővel szemben több mint hetvenen éltünk panasszal a Fővárosi Önkormányzat vizsgáló bizottsága előtt egy évvel ezelőtt. A mai napig nem tudjuk a vizsgálat eredményét. Várjuk. Eszenyi Enikő többszöri verbális és fizikai abúzust követett el igazgatóként. Ezt veszi semmibe az, aki – szemet hunyva a tettei felett – dolgozik vele. Arcul köpi az áldozatokat.

Molnár Áron, noÁr
Facebook
 

A következmény a következménynélküliség, ahogy ez történt az Operettszínháznál is Kriza Zsigmond esetében, amiben sikerült úgy lefolytatni egy vizsgálatot, hogy az áldozatokat nem kérdezték meg. Jó lenne egy olyan országban élni, ahol valódi következményei vannak az abúzusoknak, a szakma pedig kirekeszti az abúzálókat, nem tisztára mossa őket. Csalódtam és csalódni fogok minden intézményben és vezetőben, aki foglalkoztatja Enikőt, azaz nem a hetven ember igazáért áll ki, akiknek volt bátorságuk elmondani a történeteiket. A mai napig várom, mi lett a főváros vizsgálatának eredménye. Várom, hogy valaki kimondja, igazunk volt, illetve várom azt, hogy legyen következménye a hatalommal való visszaélésnek Magyarországon" – mondta Molnár Áron színész a lapnak.

Csőre Gábor hasonló érzésekkel nyilatkozott a Blikknek: "Sajnos, azt érzem, mintha mi sem történt volna… A kecskeméti igazgató úr nyilván értesült a Vígszínházban történt problémákról, nem kívánom, hogy szüksége legyen rá, de bízom benne, hogy ott is van egy, az új vezetés által készített etikai kódex, ami védi a dolgozókat."

Csőre Gábor Facebook
 

A lap megszólaltatta Járai Mátét is, aki a főszerepet alakítja majd az Eszenyi Enikő által rendezett darabban: "Korábban sosem dolgoztam Enikővel, de az ő darabjain nőttem fel, imádtam a rendezéseit, ott volt a bakancslistámon, hogy vele dolgozzak. Tudom, hogy sokan azt gondolják, botrány, hogy egy évvel a történtek után már rendez, de én tudni akarom, milyen vele a közös munka. Ha bántani fog, én is kiállok és elmondom. Pontosan tudom, hogy a Vígben milyen szörnyűségek történtek, és azt gondolom, helyesen tették azok, akik kiálltak és elmondták a véleményüket. Nem kérdés, hogy igazat mondtak. Nagyon sokan örültek Enikő érkezésének, és várják a közös munkát, ahogyan én is, de tartok is tőle, hogy vajon lelkileg bírom-e majd. Annyiban más helyzet lesz, hogy nem lesz a főnököm, nem függöm tőle, ugyanúgy vendég lesz Kecskeméten, ahogy én. Ráadásul bízom benne, hogy tanult a történtekből."

Járai Máté Facebook