„Klubrádió

EU: átment a jogállamisági mechanizmus

16/11/2020 16:39

| Szerző: Klubrádió

A tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe. Elakadt azonban az uniós költségvetés elfogadása, amiről szintén ma döntöttek. A tervet minden tagállam támogatta, de két ország kételyeket fogalmazott meg egy kitétellel kapcsolatban. Magyarország és Lengyelország korábban többször jelezte, hogy élnek a vétóval, a jogállamisági mechanizmus miatt.

Az EU-s nagykövetek hétfő délutáni tanácskozásán a tagállamok képviselői minősített többséggel támogatták a jogállamisági mechanizmus beépítését az EU következő költségvetésébe – írja a 444.

Ennek megfelelően az uniós támogatásokat megvonhatják attól a kormánytól, amelyik az Európai Bizottság szerint megsérti a jogállamiság alapelveit, és ebben a tagállamok minősített többsége is egyetért.

Ez a mostani szavazás még nem ügydöntő volt, mert a végső szót a tagállamok miniszterei mondják ki, most csak tesztelték ezzel az álláspontokat. 

 
 Fotó: Pixabay
 


A 2028-ig tervezett költségvetésről is döntöttek, ennél a szavazásnál minden tagállam támogatta a tervet, de két ország jelezte, hogy egyetlen kitétel miatt fenntartásaik vannak. Emiatt a költségvetés elfogadásának hivatalos menete elakadt. 

A két tagállam minden bizonnyal Magyarország és Lengyelország, és a jogállamisági mechanizmussal van bajuk – foglalta össze a portál.