„Köszönjük,
A lényeg

Európában egyre többen szeretnék, ha tárgyalásos úton zárulna az orosz-ukrán háború

3/07/2024 14:46

 | Szerkesztő: Ivánkai Márk

Kevesen hisznek egy sok országra kiterjedő, nagy közvélemény-kutatás szerint az ukrán győzelemben Európában, a legtöbb országban az Oroszországgal folytatott tárgyalásos eredményt tartják a legvalószínűbbnek – írja a 444 összefoglalójában.

Az Európai Külkapcsolatok Tanácsa nevű agytröszt 15 országban végzett májusban reprezentatív felmérést Ukrajnával kapcsolatban. Magyarországon nem kutattak, de szembetűnő, hogy messze Ukrajnában hisznek továbbra is a legtöbben az ukrán győzelemben, az emberek többsége ott ezt továbbra is reális forgatókönyvnek látja.

Máshol sokkal kevésbé optimisták ezzel kapcsolatban. Csak Észtországban volt az az uralkodó nézet (38 százalék), hogy Ukrajna nyeri meg a háborút. Ezzel együtt Svédországban és Lengyelországban is azt akarja a többség, hogy Európa addig nyújtson katonai segítséget Ukrajnának, amíg az összes területét vissza nem szerzi.

Az az elképzelés, hogy Európa kényszerítse a tárgyalóasztalhoz Ukrajnát, a kutatás eredménye szerint sok országban igen jelentős támogatásnak örvend: a felmérésben szereplő országok felében már ez a vélemény van relatív többségben a teljes támogatással szemben. A nagyobb országok közül leginkább az olasz közvélemény hajlik ebbe az irányba, de a francia és a német megkérdezettek többsége is inkább már a tárgyalásra kényszerítést pártolná.