„Köszönjük
A lényeg

Európai Bizottság: a tagállamok szervezzenek korrupcióellenes kampányokat

4/05/2023 12:20

| Szerző: Klubrádió

"Szükségünk van a korrupció elleni erős megtorló és büntető eszközökre, nemcsak nemzeti, hanem európai szinten is" – ezt nyilatkozta Vera Jourová alelnök, miután az Európai Bizottság (EB) szerdán friss, korrupcióellenes javaslatokkal állt elő.

Mint a Népszava írja, a bizottsági előterjesztések között szerepel egyebek mellett, hogy a tagállamok kormányai állítsanak fel korrupcióellenes testületet, világos és hatékony törvények vonatkozzanak a közszférában előforduló összeférhetetlenség kezelésére és köztisztviselők a magánszektorral fenntartott kapcsolataira, a vesztegetésen túl kerüljön fel az uniós korrupciós bűncselekmények listájára a befolyással való üzérkedés, a hivatali visszaélés és a korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatos jogtalan meggazdagodásra.

 
Vera Jourová. Forrás:
wikimedia
 

Javasolják továbbá, hogy az EB határozza meg és hangolja össze a korrupcióért kiszabható, és ma még tagállamonként nagyon eltérő büntetési tételeket, szüntessék meg a mentelmi jog feloldására irányuló nehézkes eljárásokat a tagországok. A kormányok szervezzenek tájékoztató és figyelemfelkeltő kampányokat, és vonják be a civil szervezeteket a korrupció felszámolására irányuló erőfeszítéseikbe.