„Ki
A lényeg

Ezek a magyar cégek továbbra is üzletelnek Oroszországgal

11/10/2022 11:48

A Yale Egyetem gyűjtését összegezve a Szabad Európa azt írja, hogy a háború ellenére vagy pont a háború hozta lehetőségeken rengeteget keresve a mai napig is számos nyugati cég üzletel Oroszországban, köztük van hat (öt) magyar vállalat is.

Hiába jelentette be több ezer multi cég, hogy felhagynak oroszországi tevékenységükkel "így is több száz olyan multi maradt az országban, amelyek ugyanúgy próbálják folytatni oroszországi üzleteiket, mintha mi sem történt volna".

Az ipar, az informatika és az energia a három fő ágazat, amely ott maradt a háborús agresszor országban. A legtöbben kínaiak, aztán franciák, amerikaiak, németek és japánok, majd olasz, osztrák és indiai cégek következnek, utánuk a görög, a szlovén, a török vállalatok következnek, majd Magyarország jön hat céggel: a Mol, a Richter (a cég történetéről hallgassák meg összeállításunkat), a Herendi, a Rába, a Sanatmetal és a Zwack.

A cikkünk megjelenése után e-mailben jelentkezett a Zwack Unicum Nyrt., amely hivatalos álláspontja szerint: az orosz-ukrán háború kitörése óta megszüntette az üzleti kapcsolatait Oroszországgal. 230 éves Zwack Unicum a békéért elkötelezett, korszakokon átívelő családi vállalatként elítéli az erőszak és az agresszió valamennyi formáját, együttérez az Ukrajnában elesett áldozatok hozzátartozóival és reménykedik a háború mihamarabbi befejezésében.