„Ki
A lényeg

Fantasztikus vívással verte a franciákat, döntős a magyar párbajtőrcsapat!

2/08/2024 16:48

| Szerző: Klubrádió

 | Szerkesztő: Szikora Gábor

Siklósi Gergely, Koch Máté és Andrásfi Tibor a házigazda, az első kiemelt ellen aratott nagy győzelmet: egyetlen asszót sem veszítve 45-30-ra győztek a magyarok.

Az első kiemelt, házigazda franciák ellen vívta a magyar férfi párbajtőr-válogatott az elődöntőt. Az első asszóban a negyedik helyezett Andrásfi Tibor lépett pástra az ezüstérmes Borel ellen. Egyik vívó se rohant, sárgát is kaptak passzivitásért. Majd egy együttes találat következett, a vége előtt nem sokkal pedig Andrási talált, így 2-1 lett az első három perc vége.

A második asszót Siklósi Gergely vívta Cannone ellen, és jobban kezdett a magyar, adott is egy tust, majd együttes következett, aztán a fürge francia faragott a hátrányból. Cannone folyamatosan lábra támadott; előbb Siklósi talált, aztán a francia. Négy másodperccel a vége előtt Siklósi bevitt még egyet az ellenfél csuklójára, 4-3-ra nyerte ezt az összecsapást, 6-4 a magyaroknak.

A harmadik párban Koch Máté Mideltonnal küzdött, és a francia kezdett jobban: Koch támadott, de ő ért el találatot, majd a magyar javított. Ez ismétlődött a következő percben is, Midelton közelharcból talált, majd Koch lábra szúrt. Kapott egy sárgát is a francia, miután felborította Koch Mátét a közelharcban. A magyar világbajnok ezután két újabb találatot vitt be, 4-2-re nyert, 10-6-ra vezetett Magyarország.

Andrásfi és Cannone következett, a francia lábra támadott, de elszúrt a magyar cipője mellett, aki viszont talált. A következő találat együttes volt, majd a francia eltalálta Andrásfi lábát és szépített. Nem sokkal később Andrásfi hárított és tust adott, majd megint ő talált, sőt, bevitte a harmadikat is. 5-2-re nyert, 15-8-ra vezetett a magyar csapat.

Párizs 2024 - Vívás
 
Siklósi Gergely és a francia Luidgi Midelton a 2024-es párizsi nyári olimpia férfi párbajtőr csapatversenyének elődöntőjében a Grand Palais kiállítócsarnokban 2024. augusztus 2-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 
 

Koch és Borel asszója következett, és a francia nagyon ment előre. Az övé volt az első találat, majd együttes következett. Koch kapott egy sárgát, de utána ő adott tust. Újabb együttes után Koch indult meg jól és talált. Sőt, kifordulva, parád-riposzttal vitt be tust megint a magyar vívó. Megint együttes, aztán Borel kivédte a közbeszúrást és talált, és ezt megismételték még egyszer. 7-7 volt az asszóban, amikor Koch cipőn szúrta Borelt. 9-8 és 24-16 a magyaroknak 5 pár után.

Midelton és Siklósi következett, a francia próbálta beszorítani ellenfelét, de a magyar talált alkarra. A következő villámgyors akció is magyar pontot hozott. Ezután együttes, majd a francia talált, aztán Siklósi több tust adott ellenfelének, hozta az asszóját és 30-18-ra vezetett Magyarország.

A franciák cseréltek, Cannone helyett Allegre jött, Koch volt az ellenfele. A hetedik párban Koch Máté szerezte az első találatot, majd a másodikat is. Ezután a francia szép tust adott, és ment előre, de megint a magyar talált, jó védekezés után. Majd két francia tus következett, Allegre egyenlített az asszóban. „Taktikai” cipőkötés után megint szépen szúrt Koch, és a következőt is ő vitte be, ő is nyert és 35-21-nél állt az elődöntő.

A folytatás Andrásfival és Mideltonnal következett, a francia finoman talált csuklóra a penge hegyével (a magyar ezután fegyvert is cserélt). Midelton ment előre és megint ő adott tust, aztán 3-0-ra meglépett. A következő tus viszont Andrásfié volt, aztán megint ő talált. Sőt, 3-0 után visszahozta 3-3-ra. Megint Borel volt eredményes, de a magyar erre is tudott válaszolni. Közelharcból szúrt vissza a francia, majd a következő támadását Andrásfi kivédte és megszúrta az ellenfelet, 40-26. Ennek az asszónak 5-5 lett a vége.

Az utolsó asszót Siklósi és Borel vívta. Ment előre a francia, de Siklósi eltalálta a kezén, majd Borel is talált. Rég nem volt együttes, ez következett, majd megint Borel adott tust. 4-2-re meglépett a francia, de Siklósi szép tust adott. Sőt, ki is egyenlített, majd bevitte a győzelmet jelentő találatot. A magyar férfi párbajtőrcsapat 45-30-ra győzte le a házigazdát és jutott be a döntőbe, ahol Japán, a címvédő lesz az ellenfél.

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)