„Zajlik
A lényeg

Fideszes javaslat: megvonhatnák az állami támogatást Budapesttől a be nem fizetett szolidaritási adó miatt

30/06/2023 15:54

| Szerző: Klubrádió

Akár a tömegközlekedés állami támogatását is elvehetik – mondja a DK-s Gy. Németh Erzsébet. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes pedig közölte, ha a kormány elveszi Budapest állami támogatását, a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közösségi közlekedést.

Elveheti Budapest állami támogatását a kormány egy fideszes módosító szerint, ha a főváros nem fizeti be a szolidaritási adót – írta Gy. Németh Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője pénteki közleményében, amelyet a Telex idézett. Az ellenzéki politikus arra reagált, hogy a nap folyamán a Törvényalkotási Bizottság ülésére módosító javaslatot nyújtottak be fideszes képviselők a költségvetést megalapozó törvényhez. 

A javaslat szerint meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat olyan mértékben, amilyen mértékben az államkincstárnak tartoznak. Azaz, „ha Budapest nem fizeti be a többszörösére emelt szolidaritási adót Orbánnak, elvehetik akár a BKV állami támogatását is” – fogalmazott Gy. Németh, aki tagja a Törvényalkotási Bizottságnak.

A javaslat szerint „ha a helyi önkormányzatnak a kincstárral szemben a nettó finanszírozásból adódóan tartozása áll fenn, a tartozásnak megfelelő összeget a kincstár beszámítja a 14. § (3) bekezdésébe tartozó fejezetből a helyi önkormányzatnak kifizetendő támogatásokból a központi költségvetés ”Önkormányzatok rendkívüli támogatása„, a ”Vis maior támogatás„ jogcím, valamint a Kormány rendeletében meghatározott jogcímek kivételével.”

A főpolgármester áprilisban jelentette be a gazdasági túlélőcsomagot, amelynek része az is, hogy pert indítanak a közigazgatási bíróságon a Pénzügyminisztérium ellen a szolidaritási hozzájárulás miatt, mert jogi álláspontjuk szerint annak mértéke 25 milliárd forinttal több, mint amire a törvény lehetőséget ad. A főpolgármester ezt a Klubrádióban is részletezte.

Kiss Ambrus a nap folyamán reagált a Telexnek a kormánypárti javaslatra, azt mondta, ha a kormány elveszi Budapest állami támogatását, a főváros nem finanszírozza tovább az agglomerációs közösségi közlekedés, vagyis a MÁV és a Volán működését.