„Köszönjük
A lényeg

Fideszes politikus piros lámpánál gázolt el egy kerékpárost

27/10/2024 13:15

| Szerző: Klubrádió/Magyar Narancs

Súlyos közlekedési balesetet okozott Szegedi Balázs, a Békés megyei közgyűlés alelnöke, aki a Fidesz békéscsabai elnökeként is tevékenykedik. A politikus 2024. május 6-án este Békéscsabán, a Szarvasi úton figyelmen kívül hagyta a piros jelzést, és elütött egy elektromos kerékpárral közlekedő nőt, aki nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett. A büntetőeljárást megszüntették, miután a politikus megegyezett az áldozattal.

Az ügy kapcsán a Magyar Narancs újságírója kereste meg a békési rendőr-főkapitányságot, amely a megyei főügyészséghez irányította őt. A főügyészség tájékoztatása szerint az ügyben közvetítői eljárás indult a sértett és a terhelt kezdeményezésére.

A Gyulai Járási Ügyészség augusztus 5-én született határozatával hat hónapra felfüggesztette a büntetőügyet, és közvetítői eljárásra utalta. Ez az eljárás a helyreállító igazságszolgáltatás eszközeként működik, lehetővé téve a sértett és az elkövető közötti megegyezést. A közvetítői eljárás során a felek megállapodtak a jóvátételről, amelynek következtében a büntetőeljárást megszüntették.

Bár a jóvátétel pontos összege nem nyilvános - ezt még a közvetítő bíró sem ismerheti -, feltételezhető, hogy jelentős anyagi kompenzációról van szó, tekintettel a sérülések súlyosságára. A sértett emellett a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításon keresztül is jogosult kártérítésre.

Szegedi Balázs neve nem először kerül reflektorfénybe. 2022-ben egy dokumentum tanúsága szerint három évre eltiltották a cégvezetéstől, miután a vezetése alatt álló Dél-békési Turisztikai Szolgáltató Szociális Szövetkezet 2 millió forinttal rövidítette meg a költségvetést. Az eltiltás 2024 december végéig van érvényben.

A szövetkezet egyébként kapcsolódott a Paprikakert TÉSZ Kft.-hez, amely kulcsszerepet játszik a Simonka György és társai ellen folyó, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatti perben. A szövetkezetet 2018 júliusában nyilvánították megszűntnek, majd következett a kényszertörlési eljárás, amelynek során a NAV kétmillió forintos követelést jelentett be.

A cégvezetéstől való eltiltás azonban nem befolyásolta Szegedi politikai karrierjét. 2023 szeptemberében a békéscsabai Fidesz városi elnökének választották, és a közelmúltban az újonnan megalakuló, fideszes többségű békési megyei közgyűlés ismét alelnöki pozícióba helyezte.

A főügyészség közlése szerint Szegedi büntetlen előéletű, és korábban közlekedési bűncselekmény miatt nem indult ellene eljárás. A mostani baleset következményeit a közvetítői eljárás keretében rendezték, amely a büntethetőség megszűnését eredményezte.

A közvetítői eljárás 2018 júliusa óta már súlyosabb esetekben is alkalmazható. Az eljárás célja a bűncselekmény következményeinek jóvátétele és az elkövető jövőbeni jogkövető magatartásának elősegítése. Ez az alternatív megoldás különösen a kevésbé súlyos bűncselekmények esetében hasznos, ugyanakkor segítheti az áldozatot is sérelmei feldolgozásában. A sikeres közvetítői eljárás eredményeként a büntethetőség megszűnhet, vagy lehetővé válhat a büntetés korlátlan enyhítése.

Címlapi fotó: Szegedi Balázs Facebook-oldala