„Ki
A lényeg

"Folyamatban van" az összeférhetetlenségek megszüntetése az új honvédelmi miniszternél

24/05/2022 14:55

| Szerző: Klubrádió

"A leendő honvédelmi miniszter a jelenlegi jogszabályok szerint jár el, a miniszteri pozíciót és a céges érdekeltségeit érintő összeférhetetlenség megszüntetése folyamatban van" – ennyit válaszolt a Népszavának a Honvédelmi Minisztérium, miután a lap arról érdeklődött, hogy mi a helyzet Szalay-Bobrovniczky Kristóf repülőgépgyári és orosz vasúti érdekeltségeivel. Az sem derült ki, hogy mely cégekről van szó.

A Népszava részletezi: a cégbírósági adatok szerint jelenleg az új miniszter is tulajdonos a Magyar Aerojet Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben. Mint azt korábban a hvg.hu kiderítette, ez a társaság tavaly szeptember óta céges áttéteken keresztül többségi tulajdonos a cseh Aero Vodochody repülőgépgyárban. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky cégvásárlása erős állami hátszéllel történt: előbb felvett 53 milliárd forint hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól, majd megvette a cseh céget, amitől aztán idén áprilisiban a magyar kormányzat azon melegében meg is rendelt 12 repülőgépet.

Egy NATO-tagország honvédelmi tárcájának élére készül Szalay-Bobrovniczky Kristóf, ehhez képest jelenleg is élénk gazdasági kapcsolatot ápol a putyini Oroszország vasútipari mamutvállalatával. A miniszter jelenleg is vezető, illetve egy cégen keresztül résztulajdonos a Magyar Vagon Befektetési Vagyonkezelő Zrt.-ben, amely áttételesen a Transmashholding orosz nagyvállalattal üzletel, illetve társtulajdonos a Transmashholding Hungary Kft.-ben. Ez azért is figyelemre méltó, mert az NATO partnerországok fellépése arra utal, hogy az orosz óriáscég menedzsmentjét nem lehet elválasztani a putyini államhatalomtól: a TMH két vezetője is rajta van az USA szankciós listáján. Az egyik vezetőt, Andrej Bokarevet pedig a brit hatóságok is szankciós listára tették, így ő áprilisban kénytelen volt lemondani.

Szalay-Bobrovniczkynak, a kormányszóvivő férjének vannak érdekeltségei a szerencsejáték-piacon is, nemrég az ő részérdekeltségébe került a korábban Andy Vajna által birtokolt kaszinócsoport, amelyhez 35 évre kapott kaszinókoncessziót az államtól.

Az új miniszter parlamenti meghallgatásán is szóba kerültek az államközeli befektetései. Az erre vonatkozó kérdéseket Szalay-Bobrovniczky azzal zárta rövidre, hogy szerinte a beruházásai „magyar nemzeti érdek” szempontjából voltak fontosak.

(Kiemelt kép: MTI/Soós Lajos/részlet)